Regizorul Liviu Ciulei a murit

0
756
scaun-liber-regizor

scaun-liber-regizorRegizorul Liviu Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti, la varsta de 88 de ani, in Germania, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Uniunii Teatrale din Romania (UNITER). Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti, iar apoi arhitectura.

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in „Visul unei nopti de vara” la Teatrul Odeon din Capitala. Ulterior s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash.

Liviu Ciulei este director onorific al Teatrului „Bulandra”.

Cariera spectaculoasa a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura ca regizor, scenograf sau actor, aceste productii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase.

La experienta de regizor, actor, scenograf si scenarist s-a adaugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie, timp de zece ani, pentru Teatrul „Bulandra” din Bucuresti, dar si pentru Teatrul „Tyrone Guthrie” din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase: Columbia University si New York University.

Printre distinctiile obtinute de Liviu Ciulei, se numara premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru „Padurea spanzuratilor”, Globul de Cristal, la Karlovy Vary, in 1969, pentru filmul „Valurile Dunarii”, Premiul UNITER, in 1996, Premiul de Excelenta UNITER, 2001, Premiul de Excelenta in cinematografia romana, 2002.

Liviu Ciulei era membru de onoare al Ordinului Arhitectilor.

BIOGRAFIE: Liviu Ciulei – o figura provocatoare a scenei artistice internationale

Filmografia sa include, alaturi de unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei romanesti, „Padurea Spanzuratilor”, si „Valurile Dunarii” (1959) si „Eruptia” – debutul sau in regia de film, din 1957.

Despre scena finala a filmului „Padurea spanzuratilor”, Liviu Ciulei spunea, in ianuarie, dupa o proiectie a lungmetrajului, ca este cea mai buna pe care a filmat-o vreodata. Astfel, Liviu Ciulei a spus, dupa proiectie, ca scena in care Apostol Bologa ia ultima masa, alaturi de iubita sa, Ilona, este esentiala pentru ca in ea „e vorba de barbat, femeie, vin, sare”. „Am zis ca trebuie sa facem ultima scena intr-un fel, pentru ca vreau sa iau premiul la Cannes. Atunci, toata lumea a zis «A innebunit Ciulei»”, povestea acesta.

„Padurea Spanzuratilor” a primit, in anul 1965, premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

Tot in ianuarie, intrebat de ce a ales sa lucreze mai mult in teatru decat in film, Ciulei a spus ca dupa proiectul „Padurea spanzuratilor” nu i-a placut sau nu i-a convenit nicio propunere.

„Valurile Dunarii”, cel de-al doilea film semnat de Liviu Ciulei, in care el este regizor si interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiti sa calatoreasca pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Filmul este o poveste de dragoste, cu momente de tensiune, si a fost recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, in 1960.

Printre distinctiile obtinute de Liviu Ciulei se mai numara premiul UNITER, in 1996, premiul de Excelenta UNITER, 2001, premiul de Excelenta in cinematografia romana, 2002.

Experientei de regizor, actor, scenograf si scenarist i s-a adaugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie, timp de zece ani, pentru Teatrul „Bulandra” din Bucuresti, dar si pentru Teatrul „Tyrone Guthrie” din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei, tatal regizorului de film Thomas Ciulei, a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase, Columbia University si New York University, dar si membru de onoare al Ordinului Arhitectilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here