Regele Mihai anunta ruperea legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern

0
541
Hohenzollern

HohenzollernRegele Mihai anunta ruperea legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern si renuntarea la titlurile „Hohenzollern-Sigmaringen”, respectand astfel decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter national si independent Dinastiei si Casei Regale a Romaniei.

„Noi, Mihai I, in virtutea autoritatii noastre nedisputate ca sef al Casei Regale a Romaniei, luand in considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter national si independent dinastiei si Casei Noastre Regale, si urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii si succesorii mei, tinand cont de articolele 1(10), 15 si Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, actionand in conformitate cu vointa mea libera, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legaturilor istorice si dinastice cu Casa de Hohenzollern”, se arata intr-un document semnat de Regele Mihai I si transmis, marti, prin Biroul sau de presa.

Regele Mihai anunta in documentul citat, care are trei articole, ca din 10 mai 2011 iau sfarsit toate legaturile dinastice dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Princiara de Hohenzollern.

„In conformitate cu dorintele regretatului nostru bunic, Majestatea sa Regele Ferdinand I, si cu decizia sa din anul 1921, familia regala a Romaniei si membrii sai au purtat si poarta numele de «al (a) Romaniei». Dar incepand cu 10 mai 2011, Casa Regala a Romaniei nu va mai purta numele de «Hohenzollern-Sigmaringen», si nu va mai fi cunoscuta de la aceasta data sub numele de«Casa de Hohenzollern-Sigmaringen». Casa Regala romana va fi cunoscuta de acum inainte numai sub numele de «Casa Regala a Romaniei», se mai arata in primul articol al documentului.

De asemenea, membrii familiei regale a Romaniei renunta la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern.

„Incepand cu data de 10 mai 2011, niciun membru al familiei regale a Romaniei nu va mai purta si nu va mai avea dreptul sa poarte, sau sa foloseasca vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice sef al casei princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a Romaniei ramane singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricarui titlu sau distinctie”, potrivit articolului doi al documentului.

In documentul semnat de Regele Mihai I se mai arata ca Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei se amendeaza prin excluderea particulelor de „Hohenzollern”, „de Hohenzollern-Sigmaringen” si „de Hohenzollern-Veringen”, in masura in care se refera la oricare dintre membrii Casei Regale a Romaniei.

„Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a Romaniei”, se mai arata in ultimul articol al documentului citat.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi si imparati ai casei conducatore de Brandenburg-Prussia (1415 – 1918) si Germania Imperiala (1871 – 1918). si-a luat numele de la un castel din Swabia, initial mentionat ca Zolorin sau Zolre (actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, in landul Baden-Württemberg).

Burchard I este primul care a fost inregistrat ca stramos al dinastiei, conte de Zollern in secolul al 11. La a treia si a patra generatie de la acesta s-au format doua linii de succesiune, Zollern-Hohenberg, disparuta pana in 1486, si contii din Nürnberg, ai carei mostenitori au ajuns pana in zilele noastre.

Hohenzollern-Sigmaringen este o ramura a dinastiei de Hohenzollern care au condus Prusia si ulterior Germania pana in 1918.

in Romania, in anul 1866, casa de Hohenzollern este aleasa ca dinastie domnitoare de catre conducerea politica in frunte cu Ion Bratianu.

Din aceasta dinastie au facut parte Carol I, principe al Romaniei intre 1866 – 1881 si rege intre 1881 si 1914, Ferdinand I al Romaniei (1914 – 1927), Mihai I al Romaniei (1927 – 1930 si 1940 -1947) si Carol al II-lea al Romaniei (1930 – 1940). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here