Acord secret intre SUA si Pakistan: Fortele americane aveau permisiunea pentru un raid unilateral

0
729
avion

avionFortele americane aveau permisiunea de a desfasura un raid unilateral in Pakistan daca stiau unde se ascunde Osama ben Laden, potrivit unui acord secret incheiat intre Washington si Islamabad in urma cu zece ani, sustin oficiali citati de The Guardian, in editia electronica.

Acordul a fost incheiat intre Pervez Musharraf si George W. Bush in 2001 si reinnoit in timpul „tranzitiei catre democratie” – o perioada de sase luni incepand din februarie 2008 cand Musharraf era inca presedinte dar fusese ales un Guvern civil. Acesta permitea o operatiune americana impotriva lui Osama ben Laden pe teritoriul pakistanez similara raidului de saptamana trecuta, in care a fost ucis liderul Al-Qaida.

„A existat un acord intre Bush si Musharraf potrivit caruia daca stiam unde este Osama, mergeam si il capturam”, a declarat un fost oficial american. „Pakistanezii puteau protesta, dar nu ne puteau opri”, a adaugat el.

Potrivit termenilor acordului secret, pakistanezii puteau sa nu fie informati in privinta atacului, ceea ce au acceptat in principiu.

Fostul oficial american a delcarat ca protestele pakistaneze din ultima saptamana reprezinta „fata publica” a acordului. „stiam ca vor nega acest lucru”, a adaugat el. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here