Basescu: Am invatat sa nu mai cred in politicieni. Afla declaratiile presedintelui despre acordul cu FMI si scutul antiracheta

0
690
Traian-Basescu

TRAIAN-BASESCUPresedintele Traian Basescu a declarat luni, in cadrul unei „Editii Speciale” la TVR, ca a invatat sa nu mai creada in politicieni, iar premierul vorbeste exprimand pozitia unei coalitii. De asemenea, presedintele a vorbit despre acordul cu FMI si scutul antiracheta ce va fi amplasat la Deveselu. Declaratiile presedintelui la TVR:

Criza asta ne-a aratat un lucru: orice sector de activitate economica neperformant este condamnat in eventualitatea unei crize. Acum am inteles acest lucru.
Eu am tinut foarte mult sa mentinem obiectivul trecerii la euro in 2015. Mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil.
Un an se lucreaza la proiect. Abia in partea a doua din 2012 vor veni americanii.

Cheltuielile de amplasare sunt in contul Guvernului SUA, inclusiv costurile anuale de intretinere. Noi trebuie sa dezvoltam infrastucturile care duc la aceasta baza.
Legat de reactia Rusiei la scutul antiracheta va trebui sa facem o discutie serioasa cand va face o declaratie presedintele Medvedev, premierul Putin sau ministrul Afacerilor Externe Lavrov . Nu sunt motive de inflamare nici Moscova-Bucuresti nici Moscova-Washington. Am vazut si ezitarile domnului Geoana si ale domnului Iliescu. Tipul acesta de oameni ne tin in loc. Romania este mai sigura ca niciodata. Ganditi-va cum arata o tara care are mijloace de aparare impotriva rachetelor si una care nu are mijloace de aparare antiracheta. Cand vrei sa lovesti o organizatie ca NATO sau UE nu trebuie sa lovesti neaparat la Bruxelles. Un stat are obligatia sa isi creeze conditii sa elimine posibilitatea unui atac.
Nu s-a vorbit de nicio caracteristica reala a scutului. Datele unui astfel de echipament nu se fac publice. Ce se stie precis este ca vor fi rachete care vor distruge alte rachete. Obiectivul SUA este ca acest element de scut care se amplaseaza in Romania sa fie integrat candva in scutul NATO. Modelul de racheta care se va amplasa in Romania este acum in laboratoare. Testarea primelor rachete se va face in toamna acestui an, deci nu se poate vorbi despre caracteristici. Scutul trebuie sa protejeze Romania si nu numai. Regiunea va fi protejata de la Deveselu.
Trebuiesc mai multi bani pentru sanatate, dar cati? Optiunea mea este sa inchidem marile gauri din cheltuielile din sanatate si vedem daca mai trebuie bani.
Cu Sebastian Lazaroiu a fost o despartire in buna intelegere. Am o relatie foarte buna cu dansul si in continuare si nu ezit sa ii dau un telefon daca am o problema politica.
Emil Boc a fost un partener loial. Emil Boc si Vasile Blaga au tot ce le trebuie, dar pentru ceea ce fac. Nu vreau sa discut despre alegerile PDL, pentru ca se va spune ca ma amestec in viata partidului. PDL va decide ce face premierul, dupa alegerile interne.
Foarte multi au vrut ca Romania sa intre in derapaj. Acest Guvern a reusit sa scoata Romania din criza, in pofida vointei multora. Eu consider ca aceste masuri impopulare care au avut efecte nocive enorme au tractat tara prin criza. Au fost si mici erori de parcurs, au fost unii care au facut ilegalitati, dar acest Guvern a trecut cu tara prin criza.
De la FMI avem doar niste sume gata sa ne fie puse la dispozitie daca avem nevoie. Romania este relaxata. in acest acord sunt foarte multe elemente care vizeaza integrarea europeana a Romaniei. Este un program care exprima neincrederea mea si l-am convins si pe premier.
Cred ca suntem la un nivel optim al segmentului privatizat in economia romaneasca. Este evident ca daca statul nu avea in timpul crizei Romgazul ca unitate a statului nu am fi putut face fata.
ANAF-ul este una dintre cele mai ineficiente institutii. In judetul meu sunt ANAF Eforie si ANAF Techirghiol pe aceeasi strada. Cate taxe se colecteaza din Techirghiol?
Niciun roman nu este indreptatit sa incalce legea daca nu sta politistul sau inspectorul de la ANAF in spatele lui. Trebuie sa ne responsabilizam asupra obligatiei de a respecta legea cand vine vorba de plata taxelor.
Arieratele regiilor sunt colectate in timp, din 2000 incoace, si obiceiul de a nu plati la stat, de a nu plati furnizorii. Nimeni n-a generat zgaltaituri puternice la regii.
Regiile nu erau in atentia Fondului. Am incercat sa trecem la un alt tip de management al regiilor, dar ele au fost intotdeauna parte a algorimului politic. Boierii economiei romanesti sunt cei carora nu le-a pasat de criza. Partidele aflate la guvernare i-au pus. La regii este o clientela tranpartinica. Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceasta clientela. La regii nimeni nu vizeaza personalul, nu la personal e problema, ci la optimizarea costurilor.
Eu spun din experienta proprie, de cand eram primarul capitalei: am cerut stocurile la RATB. Aveai clor pentru toate WC-urile din Romania, cizme de cauciuc pentru toata populatia Romaniei, pentru ca este o clientela politica ce trebuie sa fie servita. Nu s-a reusit scoterea managementului regiilor de sub impactul politicului si atunci am insistat sa fie introduse in programul cu Fondul.
Putem sa tragem oricand 3,1 miliarde de la FMI si 1,4 miliarde de la UE. Daca lucrurile merg asa cum sunt acum nu vom avea nevoie sa luam.
Eu ma uit foarte atent, desi nu e treba mea, la ce se intampla cu bugetul. Am invatat sa nu mai cred in politicieni. Premierul vorbeste exprimand pozitia unei coalitii.
Romanilor trebuie sa li se spuna cinstit unde suntem. Cresterea economica nu se va simti in buzunare anul acesta. Probabil la mijlocul lui 2012 va incepe sa se simta cresterea economica in puterea de cumparare.
Eu cred ca nu mai suntem in riscul de derapaj economic. Romania a fost stabilizata macroeconomic. Acest lucru ne face sa fim pregatiti daca va izbucni din nou criza. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here