Reforma in Natiunile Unite poate fi facuta doar de natiuni puternice

0
663

Se discuta tot mai mult in ultimele doua decenii despre reforma sistemului Natiunilor Unite si fiecare lider politic si-a facut un punct de mandrie din a prezenta un plan de reforma al celei mai celebre institutii.

Fara indoiala Natiunile Unite trebuie actualizate pentru a face fata marilor provocari, sa asigure stabilitatea politica la nivel mondial, sa puna capat conflictelor, sa restabileasca increderea globala in sistemul de relatii internationale si sa infrunte criza economica globala.

Nu este o sarcina usoara si pentru asta lumea are nevoie in Consiliul de Securitate de natiuni exemplare si de lideri dedicati, iar celor ce nu pot face fata provocarilor trebuie sa li se spuna acest lucru.

Un astfel de exemplu vine dintr-o zona cu plaje nesfarsite, cu nisipuri albe si ape albastre, in lagune ce dispar in orizonturi fara de sfarsit. Asa parea a fi gustul paradisului. Din nefericire este doar o fateta a turismului din Thailanda de astazi. Odinioara numita tara Surasului astazi tara a devenit una din cea mai dificile destinatii ale lumii.

Chiar in acest an in inima Bangkokului explozii au lovit centrul capitalei inregistandu-se cu douazeci de morti, din care patru straini.

in tara un astfel de accident pare ceva normal, nu o situatie de urgenta. Thailanda inregistreaza anual nenumarate accidente de masina, jafuri, crime si alte incidente ce nu sunt pe gustul iubitorilor de tinuturi paradisiace.

Situatia aceasta are nenumarate explicatii. O economie in recesiune, coruptie si ineficienta guvernamentala si instabilitate politica permanenta. tara care astazi este un centru al instabilitatii are o indelungata istorie in spate.

Din 1932, data la care monarhia absoluta a fost abolita, Thailanda a cunoscut nu mai putin de 19 lovituri de stat din care 12 au fost incununate de success.

Cea mai recenta lovitura de stat a avut loc in 22 mai 2014. Dupa luni de proteste antiguvernamentale armata thailandeza a luat controlul asupra guvernului, a dizolvat Senatul si a suspendat Constitutia.

Ca tot suntem la acest subiect trebuie sa mentionam ca in doar opt ani Constitutia tarii a fost schimbata de 18 ori.

Junta militara a stabilit un Consiliu National pentru Pace si Ordine cu generalul Prayut Chan o Cha ca un nou prim ministru.

Legitimarea loviturii de stat a avut loc odata cu acest fapt. Merita mentionat ca armata in Thailanda a avut intotdeauna puteri extinse si a primit autoritatea de a guverna tara in caz de instabilitate.

Si armata nu s-a sfiit niciodata in a profita la maximum de aceste evenimente. Astfel, dupa lovitura de stat din 2014 au urmat valuri de arestari intre membrii clasei politice, a jurnalistilor si a oamenilor de stiinta in cadrul starii de urgenta ce a urmat si care a fost ridicata la un an de la lovitura de stat.

In afara instabilitatii interne Thailanda are problema si la granitele sale externe. Exista o indelungata disputa la granita Cambodia-Thailanda care a adus aceste tari aproape de confruntare. Cambodia a acuzat Thailanda de provocari la granita.

Ca atare turistii sunt departe de a se simti in siguranta si multe tari au dat alerte de circulatie pentru cei care doresc sa se odihneasca acolo atragindu-le atentia asupra riscului la care se supun.

Ce este suprinzator este ca, uitand de o astfel de istorie dificila, Thailanda spera sa fie aleasa ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite pentru anii 2017-2018.

Acolo urmeaza a fi decisa soarta altor natiuni, iar politicienii care nu sunt in stare sa aiba grija de natiunea lor nu ar trebui sa fie chemati sa aiba grija de alte natiuni.

Natiunile Unite au acum nevoie in primul rand de conducere priceputa, au nevoie de decizii intelepte in inima organizatiei pentru a pune capat indelungatelor conflicte ce macina planeta si pentru a aduce pace si a impiedica aparitia unor noi conflicte.

Numai cei care au demonstrat prin exemple de succes si o istorie de reusite personale, pot aduce o astfel de experienta si un plus de echilibru in Natiunile Unite.

Este nevoie, in cadrul Natiunilor Unite, de voci care pot demonstra ca au construit in tarile lor stabilitate politica si economica, care au o istorie democratica in spatele lor si care pot prelua responsabilitati la nivel global, care pot infrunta orice schimbare a paradigmei mondiale.

Numai astfel de natiuni pot restabili increderea mondiala si respectul de care Natiunile Unite au nevoie pentru a fi eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here