Cluj IT Cluster preia coordonarea activitatii Balkan and Black Sea ICT Network

0
719

Cluj IT Cluster, cel mai important cluster in domeniul IT la nivel national, preia, pentru intreg anul 2016, coordonarea activitatii Balkan and Black Sea ICT Network, reteaua de clustere de IT&C din zona Balcanilor si Marii Negre.

Reteaua Balkan and Black Sea ICT Network a fost fondata de Cluj IT Cluster impreuna cu alte organizatii similare in octombrie 2014. Scopul acesteia este construirea unor punti sustenabile de colaborare intre actorii principali – clustere IT si organizatii de profil – din tarile ce constituie macroregiunea Balcanilor si a Marii Negre, pentru a dezvolta oportunitati de afaceri in aceasta zona.

in acest moment, reteaua are 17 membri, din Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia si Turcia. Acestia isi propun, cu ajutorul parteneriatelor cu liderii fiecarei piete nationale, sa atraga mai multi investitori regionali, mai multe companii, organizatii de cercetare si institutii academice, pentru a stimula implementarea unor proiecte comune de cercetare si dezvoltare cu impact regional.

De asemenea, Balkan and Black Sea ICT Network doreste sa contribuie la obtinerea unui nivel optim de intelegere intre partile interesate in ceea ce priveste tendintele pietei, dar si a anumitor avantaje competitive pentru fiecare membru al retelei. Astfel, mai multe solutii IT&C ajung sa fie implementate, iar performanta economica va creste substantial.

in ceea ce priveste coordonarea acestei retele de catre Cluj IT Cluster in 2016, principalele obiective sunt consolidarea constructiei prin identificare de oportunitati concrete de colaborare intre membrii retelei si maparea competentelor de business si inovare existente in macroregiune.

Initiativa face parte din eforturile de internationalizare ale industriei de IT locale, eforturi pe care Cluj IT le intreprinde in mod constant, inca de la momentul infiintarii sale.

Primul proiect derulat de Balkan and Black Sea ICT Network sub coordonarea Cluj IT Cluster este DANUBE ICT (Danube ICT Clusters’ Sustainable Cooperation for Smart and Inclusive Growth), finantat prin programul START al Danube Region Strategy. Obiectivul acestuia este crearea unei cooperari strategice transnationale pe termen lung intre clusterele IT&C, prin elaborarea unei strategii comune pentru identificarea celor mai importante oportunitati de dezvoltare pentru companiile mici si mijlocii. Astfel, clusterele membre ale Balkan and Black Sea ICT Network vor face schimb de experienta si bune practici si vor identifica zonele strategice si industriile in care membrii retelei pot coopera. De asemenea, un alt obiectiv important este cresterea competitivitatii in sectoarele traditionale prin promovarea de solutii IT&C inovative in industriile traditionale.

Proiectul a demarat la 1 decembrie 2015, iar Cluj IT va fi responsabil cu implementarea procesului de mapare a competentelor si potentialului de colaborare intre membrii retelei din macroregiunea Balcanilor si Marii Negre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here