Reducerea cheltuielilor cu 15% ar putea aduce si disponibilizari

0
993
ponta-guvern

Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune si diminuari ale numarului de posturi „ocupate inutil”, a afirmat premierul Ponta, adaugand ca ii este greu sa creada ca intr-un minister sau autoritate publica este nevoie de absolut tot ce exista in prezent, dupa angajarile din 2010-2011.

„Am spus, pot fi reduse, ca sa putem sa angajam absolventi la sanatate, la educatie, la politie. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu taind salarii, dar mergand in fiecare institutie centrala si vazand cate posturi sunt neocupate, cate posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasari in strainatate, cu tot felul de alte lucruri. Asa a aparut acea reducere de 15%”, a spus Ponta la Antena 3.

intrebat daca este vorba doar de cheltuieli sau si de posturi, Ponta a raspuns: „Poate fi vorba si de posturi”.

El a amintit ca, la inceputul anului, a cerut ministrilor ca, pana la 31 martie, sa precizeze exact cuantumul cheltuielilor de personal necesare.

„Eu, din ianuarie – dar acum se apropie momentul 31 martie, ca limita – eu, din ianuarie le-am spus colegilor mei din toate ministerele, din autoritatile centrale: uitati-va si veniti sa-mi spuneti de ce cheltuieli de personal nu aveti nevoie. Daca imi spuneti ca aveti nevoie de tot in minister, in agentie, in autoritate mi-e greu sa cred, pentru ca s-au angajat in ultimii ani, cand se dadeau afara zece mii de politisti si erau blocate posturile la sanatate si educatie… sa stiti ca in ministere, in autoritati, in 2010-2011, s-au angajat oameni, o multime”, a spus premierul.

intrebat de unde vede ca fiind taiat acel procent de 15%, Ponta a raspund: „Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru si fiecare sef de autoritate le poate gasi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblam la spitale, la scoli, pentru ca vorbim de autoritatea centrala, ministere, autoritati, agentii si oficiale teritoriale deconcetrate ale acestor autoritati centrale”.

Surse oficiale au declarat joi ca premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa prezinte, in perioada urmatoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul si a cheltuielilor cu bunuri si servicii, solicitarea fiind formulata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Structurile teritoriale ale ministerelor trebuie sa transmita date in acest sens catre nivelul central, in perioada imediata.

Surse guvernamentale au declarat totodata ca posturile vacante din administratie nu au mai fost bugetate in acest an prin legea bugetului, astfel ca reducerea cu 15% a costurilor de personal, solicitata de premierul Ponta, va putea fi operata prin taieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizari sau prin cele doua masuri combinate.

in sectorul bugetar lucreaza aproape 1,2 milioane de persoane. Cheltuielile de personal prevazute in bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei (10,2 miliarde de euro la cursul luat in calcul la realizarea bugetului, de 4,5 lei/euro), iar cele cu bunurile si serviciile totalizeaza 37,2 miliarde de lei.

Astfel, reducerea cu 15% presupune scaderea cheltuielilor bugetare cu 12,5 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro).

La sfarsitul anului trecut, premierul Ponta a transmis ministrilor ca au ocazia, prin restructurarea Guvernului in vederea stabilirii unei noi configuratii, sa constate care dintre institutiile actuale au prea multi functionari angajati in ultimii ani ca o „sinecura politica” si nu fac nimic, pentru a se desparti de acestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here