Recensamantul, doar varful aisbergului

0
864
oameni_umbra

oameni_umbraRecensamantul s-a incheiat, dar controversele abia incep sa apara. Prost organizat, el nu reprezinta decat suma confuziilor introduse in societate de institutiile statului. Lipsa de competenta a clasei politice, care insista sa-si numeasca oameni in posturi-cheie din administratie,

in mod normal rezervate tehnicienilor, a fost ilustrata anul acesta nu numai prin balbaielile de la referendum.
Ziarul Financiar a aratat ca Guvernul nu stie cati bugetari exista, fiind date contradictorii, cati functionari lucreaza pentru fonduri europene, ca exista confuzii privind numarul de contracte de dupa aparitia Codului muncii sau ca Ministerul Economiei nu stie care sunt primii 100 de exportatori.

In ceea ce priveste referendumul, acesta s-a incheiat ieri prin anuntarea de catre Statistica a unui numar de 19. 599.506 persoane si a 8.387.153 de locuinte recenzate. Cele 19,5 mil. de persoane nu inseamna insa populatia Romaniei din 2011, asa cum s-a grabit Statistica sa precizeze imediat printr-un comunicat, ci doar persoanele recenzate. Datele provizorii despre populatie vor fi aflate la inceputul anului vi­itor: „Numarul persoanelor recenzate nu este egal cu numarul de persoane cuprinse in populatia stabila a Romaniei deoarece: nu cuprinde persoanele care au apelat la metoda autoinregistrarii; nu cuprinde persoanele din spatiile colective de locuit; nu cuprinde persoanele recenzate prin structurile MApN, MAE, MAI etc.; include parte din persoanele plecate din tara pe perioada indelungata (respectiv cele declarate de unul din membrii gospodariei din tara)”. Vom sti aceste lucruri in ianuarie, in functie de variabilele amintite. De ce au fost introduse ele? Statistica nu a explicat ieri.

Confuziile precum cele privind obligativitatea CNP au fost asumate la nivelul INS, dar nu si al Ministerului de Interne, care a coordonat recensamantul. „Multe confuzii sunt intreti­nute. Este mult mai convenabil sa fie raportate cifre mai mici ale deficitului bugetar sau ale somajului. Mai sunt si unele confuzii care deriva din incompetenta”, spune Liviu Voinea, de la Grupul de economie aplicata. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here