"Evaziunea fiscala in sectorul panificatie este de 60%" – declara Stefan Niculae presedintele AGROSTAR

0
630
cumparare-paine

cumparare-paineMediafax a informat ca Romania va exporta in acest an peste doua milioane de tone de grau. Cu ceva timp in urma, seful Agrostar, citat tot de Mediafax, informa populatia ca pretul painii ar putea creste cu 25-30% pana la sfarsitul anului.

Cum justificati posibila crestere a pretului painii, din moment ce Romania va exporta grau?

Pretul la cereale a crescut in special la grau de la 130 euro/tona la 230 euro/tona, datorita productiilor diminuate cu 40% – vezi exemplul Ucrainei sau Rusiei. in Romania in acest moment graul se vinde cu un pret mediu de 0,70 lei/kg. Pe de alta parte evaziunea fiscala in sectorul panificatie este de 60%. Politica Ministerului Agriculturii trebuia orientata spre investitii in silozuri pentru cereale, silozuri care sa fie in proprietatea si administrarea asociatiilor de producatori.

Cum comentati dorinta domnului Tabara de a distruge pietele volante?

Declaratiile domnului ministru Tabara cu privire la nivelul preturilor practicate de producatori in pietele volante au fost facute fara a vedea efectul acestor proiecte. De aproximativ 3 ani de zile in pietele volante din Bucure?ti vand producatori agricoli. Preturile practicate au fost intotdeauna cu 5-10% mai mici decat in pietele traditionale. Ministerul Agriculturii ar trebui sa incurajeze crearea acestor piete pentru a crea o piata concurentiala ?i a da posibilitatea capitalizarii micului producator ?i a gospodariei tarane?ti.

Daca decizia domnului Tabara, va fi pusa in aplicare in ce masura credeti ca vor fi avectati taranii dar si cumparatorii?

Nu cred ca Ministrul Tabara poate desfiinta aceste piete pentru ca ele sunt organizate cu administratiile locale. Consumatorii care sunt foarte multumiti de aceste piete i-au trimis un protest semnat ministrului Tabara in urma incercarii de a desfiinta piata din curtea ministerului.

Sursa foto: ARhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here