Economia a scazut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de aprilie-iunie. Declin de 2,3% la 9 luni

0
541
economy-down

economy-downProdusul Intern Brut (PIB) a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% fata de aprilie-iunie, in linie cu asteptarile analistilor, si cu 2,3% fata de trimestrul trei din 2009, iar dupa primele noua luni declinul fata de ianuarie-septembrie 2009 a fost de 2,3%, serie ajustata sezonier, potrivit INS.

 

„Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 2,5% pe seria bruta si cu 2,3% pe seria ajustata sezonier”, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In primele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2009, PIB s-a redus cu 2,3% pe seria ajustata sezonier si cu 1,9% pe seria bruta.

Datele prezentate sunt „estimarile semnal” ale INS. Institutul va anunta varianta provizorie a indicatorilor la 2 decembrie.

Evolutia PIB a fost anticipata de analisti.

Astfel, un sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, dat publicitatii miercuri, arata ca PIB a scazut in trimestrul al treilea cu 0,7% si cu o rata anuala de 2,3%. Asociatia se asteapta ca economia sa se reduca si in ultimele trei luni ale anului, cu 0,1% rata trimestriala si 2,5% rata anuala.

In aprilie-iunie 2010, economia a crescut, in termeni ajustati sezonier, cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior.

Autoritatile romane, FMI si CE estimeaza ca pe ansamblul anului PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creste cu 1,5%. (Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here