"Alma Mater": Pensionarea brusca in timpul anului universitar perturba procesul de invatamant

0
681
educatie-animat

educatie-animatConducerea Federatiei „Alma Mater” sustine ca pensionarea brusca in timpul anului universitar perturba flagrant procesul de invatamant si de cercetare din universitati si cere ministrului Educatiei sa reformuleze prevederea din Ordinul privind masurile tranzitorii in sistemul de invatamant.

Federatia „Alma Mater” arata, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, ca Ordinul de ministru nr. 3753 din 9 februarie 2011, privind aprobarea unor masuri tranzitorii in sistemul national de invatamant, contine contradictii ce duc la bulversarea anului universitar in curs.

Potrivit sindicalistilor, articolul 12 din Anexa 2 a actului normativ, care obliga personalul didactic din invatamantul superior ce a implinit varsta de 65 de ani sa se pensioneze in cursul anului universitar, contrazice prevederile articolul 3 din Ordinul de ministru, care mentioneaza ca „pana la elaborarea metodologiilor de aplicare a Legii 1/2011 se aplica dispozitiile privind organizarea, desfasurarea si functionarea sistemului de invatamant aflate sau intrate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului universitar 2010 – 2011”.

„Tinem sa atragem atentia ca pensionarea brusca in timpul anului universitar, contrar cutumei in domeniu, perturba in mod flagrant procesul de invatamant si de cercetare din universitatile romanesti, fiind totodata o «premiera absoluta», deoarece nu se tine cont de faptul ca statele de functii, aprobate de senatele universitatilor la inceputul anului universitar, sunt legal valabile pe parcursul intregului an universitar”, scriu sindicalistii „Alma Mater” in scrisoarea adresata ministrului Educatiei.

Conducerea federatiei sindicale ii reaminteste ministrului Daniel Funeriu ca la Consiliul National al Rectorilor, din 28 ianuarie, „a promis comunitatii universitare ca va proceda la o punere in aplicare, graduala si nepripita a Legii Educatiei Nationale”.

„Prin urmare, cerem in mod imperativ Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa revina asupra acestui ordin contradictoriu prin reformularea art.12 din Anexa 2, in sensul ca art. 289 din Legea 1/2011 se va aplica cu incepere din anul universitar 2011 – 2012. De asemenea, atragem atentia Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ca Romania este parte a Uniunii Europene si, prin urmare, este obligata sa respecte regulile dialogului social in emiterea oricaror acte normative, in concordanta cu cerintele si principiile promovate de Comisia Europeana”, arata sindicalistii „Alma Mater” in incheierea scrisorii deschise.

Legea educatiei a intrat in vigoare in 9 februarie, iar pana la elaborarea metodologiilor pentru punerea in aplicare a actului a fost publicat Ordinul privind masurile tranzitorii in sistemul national de invatamant.

Potrivit articolului 12 din Anexa 2 a actului normativ, cadrele didactice din invatamantul superior care se pensioneaza, la implinirea varstei de 65 de ani, inaintea finalizarii anului universitar 2010-2011 isi pot continua activitatea dupa pensionare fara aprobarea senatului universitar, pana la finalizarea anului.

Ordinul mai prevede ca studiile de master aflate in derulare la forma de invatamant la distanta (ID) intra in lichidare si nu se mai organizeaza admitere incepand cu anul universitar 2011-2012, iar universitatile pot organiza admiterea numai pentru cele acreditate, in urma evaluarii, pana cel tarziu in 1 septembrie 2011.

Structura, organizarea si functionarea institutiilor de invatamant superior se mentin asa cum au fost aprobate la inceputul anului universitar 2010-2011, pana la intrarea in vigoare a noilor carte universitare si aprobarea structurii universitatilor pe facultati prin hotarare a Guvernului, potrivit actului normativ. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here