Proiectulul TANAP semnat intr-un acord interguvernamental intre Turcia si Azerbaidjan

0
680
Ieri, 26 iunie 2012 Azerbaidjan si Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru constructia gazoductului Trans-Anatolian (Tanap). Gazoductul cu o lungime de 2000 de kilometri va face legatura intre frontiera Turciei cu Azerbaidjan si granita Turciei cu Bulgaria si presupune transportul gazelor naturale din  zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre Europa.

Capacitatea gazoductului este proiectata initial pentru transportul a 16 miliarde de metri cubi pe an (6 miliarde de metri pentru Turcia si 10 miliarde de metri cubi pentru restul Europei) pentru ca,  pe viitor, acesta sa ajunga la o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi si apoi de 60 miliarde de metri cubi. Valoarea investitiei implementarii proiectului TANAP este estimata la peste 20 de miliarde de dolari.

„Acordul, semnat ieri de Presedintele Azerbaidjan Ilham Aliev si prim-minstrul Turciei Tayyp Erdogan reprezinta punerea in aplicare a memorandumului de intelegere incheiat intre cele doua state la sfarsitul anului trecut. Proiectul TANAP reprezinta calea prin care resurse importante de gaze naturale din Azerbaidjan ajung pe pietele europene. Proiectul TANAP este in acelasi timp unul care vine sa creasca securitatea energetica a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale” declara Hamza Karimov, CEO Socar Romania.

Conform acordului interguvernamental parfat intre Turcia si Azerbaidjan,  Turcia are o participatie de 20% in proiectul TANAP, in timp ce compania petroliera azera Socar detine o participatie de 80%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here