Proiectul Rosia Montana, aproape de a primi o decizie finala de la Mediu

0
479
rosia-montana

rosia-montanaComitetul de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul minier de la Rosia Montana mai are nevoie de „una, maximum doua sedinte” pentru a lua o decizie, a declarat marti pentru MEDIAFAX Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

intrebat in ce stadiu se afla examinarea proiectului de la Rosia Montana, ministrul Borbely a raspuns: „Un stadiu avansat. Mai trebuie una, maximum doua sedinte ale Comitetului de Analiza Tehnica, dupa care vine decizia”.

Borbely a declarat ca prima sedinta a CAT pe tema proiectului minier va avea loc „undeva in luna ianuarie”.Compania miniera canadiana Gabriel Resources detine 80,69% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana. Statul roman detine 19,31% din actiuni, prin Minvest Deva. in prezent, potrivit unui document guvernamental obtinut de MEDIAFAX, Guvernul negociaza cu Gabriel Resources majorarea cotei de participatie la Rosia Montana de la 19,3% la 22,5%, investitorul respingand insa cresterea redeventei si impartirea controlului cu statul si conditionand suplimentarea numarului de actiuni de un cadru legal mai favorabil operatorilor minieri.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

RMGC intentioneaza sa extraga 300 de tone de aur si 1.700 de tone de argint timp de 16 ani la Rosia Montana.

Proiectul este sustinut de presedintele Traian Basescu, dar este contestat de unele asociatii de protectie a mediului, in timp ce populatia locala este divizata. Ungaria se opune proiectului din cauza dezastrului din 2000 de la o mina de aur din Baia Mare, cand 100.000 de metri cubi de apa amestecata cu cianura au ajuns in mai multe rauri si ulterior in Tisa, pe teritoriul Ungariei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here