Proiectie de film "ACTION in Aya Irini" urmata de o discutie cu Thomas Richards si echipa de cercetare in "Arta ca vehicul"

0
624

Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” – Sala Atelier
Teatrul National de Opereta gazduieste in cadrul celei de-a patra editii a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical „Viata e frumoasa”,

o serie de evenimente speciale realizate de Thomas Richards si echipa de cercetare in Arta ca vehicul din cadrul centrului de cercetare in artele spectacolului de la Pontedera, Italia (Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards).

Thomas Richards a fost asistentul si principalul colaborator al lui Jerzy Grotowski si este in prezent Directorul Artistic al Workcenter-ului. Thomas Richards a lucrat alaturi de Jerzy Grotowski mai bine de 13 ani in la Pontedera si a contribuit in mod esential la dezvoltarea cercetarii in cadrul Workcenter-ului, motiv pentru care, in 1996, Grotowski a decis sa schimbe numele centrului din „Workcenter of Jerzy Grotowski” in „Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards”. Thomas Richards este autorul cartilor: „At Work with Grotowski on Physical Action” (1995), „The Edge Point of Performance” (1997) si „Heart of Practice: Within the Workcenter of Jerzy Grotowksi and Thomas Richards” (2008).

Filmul prezentat in cadrul evenimentului are la baza spectacolul „ACTION” initiat in cadrul Workcenter-ului in 1994 in regia lui Thomas Richards si construit cu si in jurul cantecelor traditionale antice  de origine africana si afro-caraibiana. Desi a fost creat in cadrul „Artei ca
vehicul”, care se concentreaza pe impactul pe care opera il are asupra actantilor, „Action” a fost prezentata in fata a mii de oameni, intotdeauna in grupuri mici. In 2003, lucrarea a fost inregistrata in biserica bizantina Aya Irini din Istanbul, in cadrul proiectului „Tracing Roads Across” desfasurat de Workcenter pe parcursul a trei ani, cu ocazia programului european Cultura 2000.

Dupa proiectia filmului, discutia dintre Thomas Richards si public va intra in profunzimea cercetarii in domeniul artelor spectacolului intreprinsa de Workcenter-ul lui Jerzy Grotowski si Thomas Richards si va analiza directiile de dezvoltare creativa trecute si prezente si posibilitatea de a duce mai departe mostenirea lui Grotowski in domeniul artelor spectacolului.

Intrarea este libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here