Profitul Gazprom afectat de datoria Ucrainei

0
683
alexander-medvedev-gazprom-604

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, a inregistrat o scadere de 23% a profitului in prima jumatate a anului in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza datoriei pe care Ucraina o are de platit fata de gigantul din Rusia, informeaza Mediafax.

Gazprom a raportat un profit de 450,6 miliarde de ruble (11,1 miliarde de dolari) pentru primele sase luni ale acestui an, fata de 582,6 miliarde de ruble (14,2 miliarde de dolari) in acelasi interval din 2013, transmite MarketWatch.

Compania a oprit furnizarea de gaze naturale catre Ucraina in luna iunie, din cauza datoriilor de 1,45 miliarde de dolari acumulate de guvernul ucrainean pe parcursul anului 2013. Potrivit Gazprom, suma datorata de Ucraina se ridica in prezent la 5,3 miliarde de dolari, dupa ce, in luna aprilie, a crescut pretul gazului livrat Ucrainei.

Totusi, veniturile gigantului din Rusia au urcat cu 7% in perioada ianuarie-iunie a acestui an, la 1,59 de trilioane de ruble, pe fondul cresterii livrarilor de gaz in strainatate si a majorarii preturilor.

Vânzarile catre Europa, cea mai profitabila piata a Gazprom, au avansat la 86 de miliarde de metri cubi, in timp ce livrarile in Rusia au scazut de la 133,6 miliarde de metri cubi la 125,4 miliarde de metri cubi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here