Actiuni concrete ale CCIB in vederea dinamizarii relatiilor economice cu Iordania

0
790

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intrevedere cu un grup de oameni de afaceri din Regatul Hasemit al Iordaniei, care a inclus membri ai conducerii Asociatiei intreprinderilor Mici si Mijlocii din aceasta tara, reprezentanti ai Camerei de Industrie, precum si ai Camerei de Comert din Amman, facand parte din misiunea economica iordaniana (31 persoane) aflata in Romania in perioada 8 – 14 octombrie a.c. La intalnire au participat, de asemenea, doamna Tharwa Alnaimat, insarcinat cu afaceri  ad-interim in cadrul Ambasadei Iordaniei la Bucuresti si ES Munther Qabba’ah, fost ambasador al Iordaniei in Romania.

in deschiderea intrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a prezentat sistemul cameral romanesc, subliniind caracterul reprezentativ al acestuia, si a vorbit despre strategia de relatii externe a Camerei bucurestene cu accent pe actiunile ce au vizat promovarea oportunitatilor de afaceri oferite de Romania in statele din regiunea Golfului Persic, Orientul Mijlociu si nordul Africii si atragerea in tara noastra a unor investitori din zonele amintite.

in opinia participantilor, domenii precum cel industrial (petrolier, farmaceutic, materiale de constructii, componente mecanice), energetic, tehnologia informatiei, prelucrarea produselor agro-alimentare si turismul ofera oportunitati reale de cooperare pentru oamenii de afaceri din cele doua tari.

Organizarea unei „Zile a oportunitatilor de afaceri” dedicate Regatului Hasemit al Iordaniei, activarea Consiliului de Afaceri, organizarea la Bucuresti a „Saptamanii produselor iordaniene” si, in primavara anului viitor, a unui Forum de afaceri romano-iordanian, urmat de o misiune economica coordonata de CCIB la Amman reprezinta pasi concreti in directia dinamizarii si diversificarii schimburilor comerciale bilaterale.

Oaspetii si-au exprimat interesul pentru colaborarea cu parteneri romani, precum si preocuparea pentru identificarea unor solutii a caror aplicare sa conduca la echilibrarea balantei schimburilor comerciale bilaterale.

La 31 iulie 2014, valoarea totala a schimburilor comerciale ale Romaniei cu Regatul Hasemit al Iordaniei a fost de 143 mil. USD, din care exportul a fost de 136 mil. USD si importul de 7 mil. USD, soldul fiind de +128,0 mil. USD. Atat volumul total al comertului bilateral, cat si cele doua componente, exportul si importul inregistreaza o usoara crestere fata de perioada similara a anului anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here