tIMOn prezinta in premiera trei inventii pentru confortul si calitatea spatiului locuintei

0
765

tIMOn – Targul Imobiliar National prezinta in premiera la editia din aceasta toamna, care va avea loc la sfarsitul saptamanii, trei inventii care vizeaza imbunatatirea mediului din locuinte si surse alternative de energie.

Ioan Stamatin, profesor de fizica, unul dintre cei mai apreciati inventatori din Romania, a ales tIMOn pentru a prezenta cele mai noi inventii la care lucreaza ca si coordonator al unei echipe de tineri cercetatori, toate destinate locuintelor si implicit consumatorului final.

Unul dintre proiecte il reprezinta supercapacitorul pe baza de grafene pentru alimentarea senzorilor destinati monitorizarii locuintelor.

„Acesta este o sursa alternativa de alimentare a senzorilor din casa, care nu mai au nevoie de alte tipuri de alimentari (baterii, curent electric etc) , deoarece sistemul dezvoltat permite autoalimentarea” (Ioan Stamatin).

El a dezvoltat si o alternativa la filtrele din carbon activ utilizate la sistemele de ventilare a aerului.

„Carbonul activ pe baza de aerogeluri carbonice pentru epurarea apelor si aerului din locuinte este un alt proiect pe care il dezvoltam. Acestea se monteaza in fata ventilatoarelor, aerotermelor si circula, absoarbe si epureaza aerul. Pretul este echivalent cu cel pentru filtrele clasice din carbon activ, chiar cu 10% mai mic, acestea avand in plus proprietatea de autocuratare” (Ioan Stamatin).

Un alt proiect pe care Ioan Stamatin intentioneaza sa-l breveteze este un sistem de epurare si monitorizare a calitatii apei care intra in casa cu ajutorul pilelor de combustie microbiene.
„Sistemul este autosustenabil, acesta luandu-si energia din activitatea microbiana din apa pe care o monitorizeaza” (Ioan Stamatin).

Cele trei produse sunt in curs de brevetare, iar anul viitor vor fi realizate prototipurile.

‘Incurajam in continuare dezvoltarea calitativa si cantitativa a tinerilor talentati si a ideilor acestora. Si pentru ca tIMon a fost intotdeauna punctul de start al pietei imobiliare din Romania, nu vad de ce sa nu devina o rampa de lansare pentru talentele autohtone. Suntem mandri sa gazduim aceste inovatii si speram ca acestea sa faca viata mai usoara atat partenerilor dezvoltatori din targ, cat si vizitatorilor.’ (Vlad Vlasceanu, director tIMOn).

Cea de-a 25-a editie tIMOn Targul Imobiliar National incepe joi, 16 octombrie, in Piata Constitutiei, cu cea mai mare oferta de locuinte din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here