Pretul energiei electrice pentru populatie ar putea scadea cu 1-2% din iulie

0
940

Pretul energiei electrice pentru populatie ar putea scadea de la 1 iulie cu 1-2%, odata cu reducerea pretului pe piata libera si cu scaderea tarifului de transport, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016, informeaza Agerpres.

„De la 1 iulie, parcurgem inca o etapa pentru dereglementarea preturilor pentru consumatorii casnici, astfel incat, in cosul de consum, in loc de 40% energie cu pret reglementat, 60% cu pret liber, se va institui cosul 70% pret liber, 30% reglementat. Exista o consistenta scadere pe piata angro, ceea ce ne face sa credem, corelat cu ieftinirea activitatii de transport, la o scadere cu 1-2% la pretul final”, a explicat presedintele ANRE.

Potrivit acestuia, si tarifele de transport ar putea scadea de la 1 iulie.

„in fiecare an, ANRE ajusteaza tarifele de transport pe baza unor documente tehnice. Se fac prognoze in special legate de cantitatile care vor fi transportate. Cu cat volumul este mai mic, cu atat tariful creste – si invers. S-a constatat ca a existat o crestere de volum, astfel ca tarifele trebuie ajustate in sensul scaderii. La ora actuala, este in dezbatere o scadere cu 7% a tarifului de transport”, a adaugat oficialul ANRE.

Tariful de transport reprezinta circa 7% din pretul final al energiei electrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here