INS: Numarul de pensionari a scazut, iar pensia medie a crescut cu 5,4% in primul trimestru

0
921
pensionari-parc-arhivafoto

Numarul de pensionari a scazut in primul trimestru cu 16.000 de persoane, la 5,2 milioane, iar pensia medie s-a cifrat la 942 lei, in crestere cu 5,4% fata de trimestrul precedent, anunta Mediafax.

In acelasi timp, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 930 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare si castigul salarial mediu net a fost de 56,4% (comparativ cu 54% in trimestrul precedent), a anuntat luni Institutul National de Statistica.

Cresterea pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 6,2%. Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10, cu variatii majore in functie de zona, de la 5 pensionari la 10 salariati in Bucuresti la 17 la 10 in judetul Teleorman.

De asemenea, pensia medie de asigurari sociale de stat a variat semnificativ la nivel regional, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (748 lei in judetul Giurgiu fata de 1179 lei in Municipiul Bucuresti).

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 88,8% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (74,6%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial ¬ au reprezentat 2%.

Numarul total al beneficiarilor pensiei sociale minim garantate (indemnizatie sociala) in trimestrul I a fost de 563.100 persoane, din care 451.200 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 9,6% din totalul pensionarilor din aceasta categorie. in acelasi timp, 111.900 pensionari provin din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 25,7% din totalul acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here