Presedintele Consiliului Fiscal vede un varf de crestere economica pentru 2016

0
771

Cresterea economica de anul viitor, de 4%, ar putea reprezenta un varf, urmand sa se atenueze in 2017, probabil spre 3,5%, avand in vedere ca lipsesc investitiile, in special cele publice, iar cresterea bazata doar pe consum nu este sustenabila pe termen lung, apreciaza pesedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, potrivit Mediafax.

„Ne asteptam la o crestere economica de 3,7% anul acesta, iar anul viitor la 4%. Consider ca anul viitor e un an deosebit. Avem o manifestare destul de puternica a stimulilor fiscali, partea de reducere de TVA va avea apogeul anul viitor, cu scaderea cotei generale de la 24% la 20%”, a afirmat Dumitru, intr-o conferinta.

El nu vede o crestere de 4% care sa se repete si in anii urmatori, in lipsa investitiilor, destul de slabe, iar potentialul de crestere economica nu s-a imbunatatit.

„Spre exemplu, Comisia Nationala de Prognoza vede o crestere economica care se duce spre 5% anii viitori si o crestere a PIB-ului potential de peste 4% la un moment dat. Mie mi se pare un lucru foarte putin plauzibil, pentru ca nu am avut investitii. Nu s-a vazut o tara in lumea asta care sa creasca a la long doar prin consum”, a mai spus Ionut Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal considera ca, in lipsa investitiilor, in special a celor publice, anul 2016 ar putea reprezenta un varf in ceea ce priveste cresterea economica, urmand in anul 2017 o atenuare, probabil spre 3,5%.

„Mesajul este ca 4% crestere economica este deja prea mult pentru contextul economic in care ne aflam in momentul de fata”, a conchis Dumitru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here