Studiu: Angajatori din intreaga tara vor sa faca recrutari in primul trimestru din 2016

0
684

In toate regiunile tarii si in noua din 10 sectoare de activitate, angajatorii preconizeaza sa continue activitatile de angajare si in urmatoarele trei luni, manifestand un optimism ponderat, indica Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Cei aflati in cautarea unui loc de munca in intervalul ianuarie – martie 2016 se pot astepta la un ritm de angajare sustinut, conform celei mai recente editii a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat pe baza chestionarii unui esantion reprezentativ de 625 angajatori in perioada 14 – 27 octombrie 2015. 16% dintre angajatori anunta intentii de sporire a numarului total de angajati, 15% anticipeaza scaderi si 66% nu prevad schimbari in dimensiunea fortei de munca. O data eliminate variatiile sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), Previziunea Neta de Angajare este de +12%, relativ stabila comparativ cu trim. IV/2015 si cu 2 puncte procentuale mai puternica decat in trim. I/2015.

„Este incurajator ca in trimestrul I/2016 se confirma semnalele timpurii de crestere a increderii angajatorilor pe care le-am primit referitor la trimestrul in curs, cu atat mai mult cu cat perspectivele regionale sunt mai uniforme. Chiar daca optimismul angajatorilor nu e la fel de accentuat ca in trimestrul in curs in toate sectoarele de activitate, ceea ce este de inteles avand in vedere interdependentele cu alte economii de pe glob, faptul ca si in 2016 Previziunea Neta de Angajare continua sa aiba valori din doua cifre, asa cum a inceput din 2015, ne da motive sa speram ca acesta este in sfarsit debutul unei tendinte de crestere sustenabila a numarului de locuri de munca,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

in noua din cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal. Cea mai robusta prognoza pentru intervalul ianuarie – martie 2016 este formulata in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde mai mult de 1 din 4 angajatori raporteaza planuri de crestere a numarului total de angajati. Previziunea Neta de Angajare, de +23%, este cea mai puternica raportata in acest sector din trim. IV/2012 pana acum si se imbunatateste atat in raport cu trimestrul in curs (IV/2015) cat si cu trim. I/2015 cu 3, respectiv 15 puncte procentuale. Și in sectorul Industrie prelucratoare, ponderea angajatorilor care intentioneaza sa-si creasca dimensiunea fortei de munca este tot de circa 1 din 4, in ciuda unei usoare restrangeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul IV/2015. Previziunea slabeste de altfel prin raport cu trimestrul in curs in opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat in sectoarele Constructii, respectiv Industrie prelucratoare. Singura Previziune negativa ramane insa cea din sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii au raportat intentii pozitive o singura data in ultimii aproape trei ani.

Din punct de vedere regional, Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul tarii, angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest fiind cei mai optimisti, pentru al doilea trimestru consecutiv. Previziunea Neta de Angajare este de +13% in ambele regiuni, ramanand relativ stabila comparativ cu trim. IV/2015. in regiunea Sud-Vest, Previziunea se imbunatateste cu 6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul in curs, atingand valoarea de +9%, una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. in schimb, Previziunea Neta de Angajare din regiunea Nord-Est slabeste cu 9 puncte procentuale si atinge +4%, valoare care, desi pozitiva, este cea mai putin optimista din intreaga tara.

Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +16%. Angajatorii din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, sunt cei mai prudenti, enuntand o Previziune de +2%.

„increderea angajatorilor este combustibilul care alimenteaza cresterea de locuri de munca necesara Romaniei si impulsioneaza retentia talentelor de care companiile ce activeaza in tara noastra au nevoie. Vazand ca increderea persista, ba chiar creste in unele sectoare de activitate, reactia nu poate fi decat pozitiva, dar este bine sa ne reamintim ca in aceasta perioada post-recesiune companiile sunt mai dispuse sa-si ajusteze rapid planurile de angajare decat erau in trecut, si raspund unui mediu schimbator facand ele insele schimbari,” a adaugat Valentin Petrof.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here