In martie 2016, saptamana tunisiana la Bucuresti

0
736

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intalnire de lucru cu Excelenta Sa Doamna Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Tunisiene in Romania, care a fost insotita de Doamna Hasna Tizaoui, prim-secretar in cadrul Ambasadei.

Principalul obiectiv al intalnirii a vizat organizarea, la jumatatea lunii martie a anului viitor, a unei Saptamani tunisiene la la Bucuresti, eveniment complex, ce va aborda laturile: economica si comerciala, educational – academica si culturala.

Componenta comercial – economica va include o expozitie cu produse tunisiene, dublata de un forum de afaceri axat pe intalniri B2B si pe evidentierea oportunitatilor ce pot fi valorificate de oamenii de afaceri din cele doua tari, indeosebi in domeniul serviciilor, turismului, industriei de prelucrare a produselor agro-alimentare.

Manifestarea, organizata de catre Camera bucuresteana, in colaborare cu Ambasada Republicii Tunisiene la Bucuresti si cu partenerii de la Camera de Comert si Industrie Sfax, va constitui, in opinia presedintelui CCIB, o excelenta oportunitate si pentru identificarea unor parteneriate la nivelul unor institutii de invatamant superior din cele doua tari in domeniul schimburilor de profesori, de studenti si a conducerii, in co-tutela, a unor lucrari de doctorat.

O atentie speciala se va acorda laturii culturale, un concert de muzica clasica sustinut de artisti romani si tunisieni pe o scena de prestigiu a Capitalei completand in mod fericit celelalte evenimente incluse in programul Saptamanii tunisiene de la Bucuresti.

„Activarea, cu acest prilej, a unui Consiliu de Afaceri Romano-Tunisian, dupa un model ce si-a dovedit viabilitatea pe relatia cu Egiptul, dar si pe alte spatii, constituie un pas eficient pentru dinamizarea schimburilor comerciale bilaterale”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu in cadrul intrevederii. „Cred in valoarea parteneriatului, a dialogului. Pas cu pas, putem realiza impreuna o constructie sigura si stabila”, a punctat E.S. Boutheina Labidi.

Manifestarea constituie o premiera pentru Camera bucuresteana si va avea loc in contextul in care, potrivit strategiei de relatii externe a CCIB, abordarea zonei de nord a Africii reprezinta o prioritate pentru anul viitor.

Din punct de vedere al schimburilor comerciale bilaterale, la 30 septembrie 2015, Tunisia era al treilea partener comercial al Romaniei, dintre tarile aflate pe continentul african, dupa Maroc si Algeria, precum si a patra piata de desfacere a produselor romanesti in Africa. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari este in continuare modesta, circa 170 milioane USD, din care exportul romanesc circa 125 milioane USD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here