Presedintele Americii este increzator in victoria statului pe care-l conduce, in razboiul din Afganistan

0
742
obama_america_steag

obama_america_steagPresedintele american, Barack Obama, a afirmat miercuri ca victoria asupra gruparii Al-Qaida este „la indemana” si a reinnoit apelul sau catre talibani pentru ca acestia sa participe la reconcilierea nationala in Afganistan.”Telul pe care l-am fixat, acela de a invinge Al-Qaida si de a ii impiedica sa se reorganizeze

este la indemana noastra”, a declarat Obama in timpul unui discurs in care s-a adresat compatriotilor sai, la incheierea unei vizite surpriza de cateva ore in Afganistan unde a semnat un acord strategic, la un an de la eliminarea lui Osama ben Laden.

Presedintele, care a tinut acest discurs in baza aeriana din Bagram, aflata la 50 de kilometri distanta fata de Kabul, a reamintit ca negocierile cu talibanii au fost incepute deja.

„Am spus clar ca ei pot conta pe viitor daca se vor indeparta de Al-Qaida si vor respecta legile afgane. Multi dintre membrii lor si-au exprimat interesul pentru reconciliere. Calea spre pace este trasata in fata lor”, a adaugat Obama.

Dar „acei care refuza sa accepte vor avea in fata lor forte de securitate afgane solide, sustinute de Statele Unite si aliatii lor”, a precizat Obama.

Obama a incercat sa se adreseze compatriotilor sai, la aproape 11 ani dupa ce Statele unite au invadat Afganistanul, din cauza atentatelor din 11 septembrie, schimband regimul talibanilor care a acordat azil liderului Al-Qaida, Osama ben Laden.

„Recunosc ca multi americani s-au saturat de razboi. in calitate de presedinte, nuimic nu este mai greu decat sa semnezi o scrisoare catre o familie (a unui soldat ucis) si sa privesti in ochii unui copil care va creste fara mama sau tata”, a declarat Obama.

„Nu voi mai lasa americani in pericol decat daca este absolut necesar pentru securitatea nationala. Dar trebuie sa ne terminam munca pe care am inceput-o in Afganistan si sa punem capat acestui razboi in maniera responsabila”, a mentionat presedintele american. (Sursa: Mediafax)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here