Europei i se impune, de catre Germania, sa urmeze cu strictete politica de auteritate

0
649
steag-ue

steag-ueZona euro trebuie sa-si urmeze planul de recuperare urmand politicile de austeritate, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, semnaland deschiderea limitata a Berlinului pentru promovarea cresterii sustinuta de unii lideri europeni.

Singurul mod de a obtine cresterea necesara in regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare si a indatorarii, a spus Schauble, laudand bugetul Spaniei, care include noi taxe si reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times.

„Prima preconditie pentru a avea crestere sustenabila in toata Europa este consolidarea fiscala. Daca vorbim acum despre crestere, nu trebuie sa se inteleaga o schimbare de directie. Asta ar fi o greseala”, a spus Schauble, intr-o conferinta de presa cu omologul sau spaniol, Luis de Guindos.

Remarcile lui Schauble vin in contextul dezbaterilor politice din Franta, Grecia si Olanda, cauzate de nemultumirea privind politicile de austeriate.

Planul care obtine cel mai mult sprijin in consultarile dintre liderii europeni este asigurarea de fonduri noi Bancii Europene pentru Investitii (BEI), care investeste alaturi de sectorul privat in infrastructura si alte proiecte de dezvoltare in Europa, potrivit unor oficiali europeni, citati de Financial Times. Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a propus, in aprilie, suplimentarea capitalului BEI cu 10 miliarde de euro, in urma caruia capacitatea de creditare a bancii ar urca la 60 de miliarde de euro. Propunerea a primit, intre timp, sprijin din partea lui Francois Hollande, favorit in sondaje pentru scrutinul prezidential din Franta, dar si a cancelarului Merkel.

Schauble a declarat ca BEI are o „buna experienta” in atragerea de capital privat prin proiecte de cofinantare.

O astfel de masura nu va avea, probabil, beneficii pe termen scurt, iar alti lideri europeni au cerut masuri cu impact imediat.

Din cauza contractiei economice peste asteptari din unele tari, o serie de oficiali au cerut relaxarea noilor reguli bugetare dure care au fortat Belgia, Spania si Olanda sa taie cheltuielile publice cu miliarde de euro, in pofida agravarii recesiunii.

FMI sustine o astfel de relaxare, iar oficialii europeni citati de Financial Times afirma ca exista un anumit sprijin si in cadrul Comisiei Europene. Banca Centrala Europeana se opune insa puternic, iar astfel de planuri nu sunt sustinute de Germania. ( Sursa: Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here