Presa germana: "Mai aproape ca niciodata de un razboi cu Iranul"

0
654
ziare-tiraj

ziare-tirajSanctiunile aplicate Iranului, asaltul protestatarilor de la Teheran impotriva ambasadei britanice, decizia mai multor capitale europene de a-si retrage, cel putin temporar, personalul diplomatic din Iran, dar si zvonurile privind un atac preventiv al Israelului

au escaladat tensiunile dintre Occident si Teheran. „Nu exista inca un pericol de razboi, desi omenirea nu a fost nicicand mai aproape de un razboi cu Iranul”, a scris publicatia germana Berliner Zeitung, in editia de vineri.

„Negocierile cu Iranul pe tema programului sau nuclear sunt acum, cel mai probabil, incheiate. Pana acum era de ajuns sa aplici presiune pe Iran. Acum, mai multe eforturi trebuie facute pentru a impiedica Israelul sa traga primul foc”, a apreciat publicatia germana. UE a extins pe 1 decembrie sanctiunile impotriva Iranului din cauza programului sau nuclear. Ministrii de externe ai statelor membre UE au adaugat 180 de companii si oficiali pe lista care prevede interdictii de calatorie si inghetarea conturilor si a bunurilor. Numele lor vor fi dezvaluite vineri in Jurnalul Oficial al UE.

Reuniti la Bruxelles, ministrii au convenit sa continue „sanctiunile puternice” suplimentare impotriva unor noi sectoare, „inclusiv cel al energiei”, a precizat un diplomat, potrivit Mediafax. Noul set de sanctiuni decis joi de UE este o urmare a raportului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) care confirma suspiciunile occidentalilor ca Teheranul a lucrat la fabricarea unei arme atomice. Urmatorul pas, sustinut de tari precum Franta si Marea Britanie, ar fi un embargo aplicat importurilor europene de petrol. Nu toate statele europene sustin insa masura. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here