Isarescu: S-ar putea ca rata inflatiei de la finele anului sa fie sub 3,3%, ultima prognoza a BNR

0
696
isarescu, avertizare, avant, economic

isarescu_okRata inflatiei de la sfarsitul acestui s-ar putea plasa sub nivelul de 3,3% prognozat de bancii centrale in ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „S-ar putea ca in decembrie rata anuala sa fie chiar mai mica decat ultima noastra prognoza.

Cursul de schimb a fost relative stabil, in conditiile in care am avut tensiuni evidente in zona euro, care s-au reflectat in deprecieri mult mai importante ale valutelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se mentin la nivel inalt, chiar peste nivelul optim, daca ne raportam la rata de acoperire in luni de importuri”, a spus Isarescu la debutul unui seminar privind corelatia dintre rata inflatiei si masa monetara.

BNR a revizuit in luna noimbrie in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%. Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%.
Preturile de consum au crescut cu 0,64% in octombrie, dupa patru luni consecutive de scaderi, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 3,55%, putin peste minimul ultimilor 20 de ani inregistrat in septembrie.

Desi deprecierea monedei nationale a fost mai temperata in luna noiembrie fata de pierderile consemnate de valutele din regiune, cursul de referinta anuntat de BNR a depasit pragul de 4,36 lei si s-a apropiat de maximul istoric de 4,3688 lei/euro inregistrat in vara anului trecut. Banca centrala a publicat la 25 noiembrie un curs de referinta de 4,3620 lei/euro.

Cel mai recent curs de schimb oficial, publicat vineri de BNR, de 4,3535 lei/euro, indica o depreciere a monedei nationale de 1,6% in acest an. Ultima cotatie din 2010 fiind de 4,2848 lei/euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here