Presa din Grecia, in greva. Tara va intra in greva generala de 48 de ore

0
634
grecia_proteste_strada

grecia_proteste_stradaGrecia era privata marti de toata presa nationala, din cauza unei greve a jurnalistilor, cu o zi inainte de o greva generala de 48 de ore, organizata la apelul marilor sindicate in semn de protest fata de o noua serie de masuri de austeritate suspuse joi aprobarii Parlamentului.

Institutiile mass-media publice, intre care postul de televiziune Net si agentia nationala de presa ANA, se afla in greva de aproape o saptamana.

In afara de aceasta greva de 24 de ore a tuturor jurnalistilor, agentii fiscului, personalul municipal, magistratii si o parte dintre medici continuau protestele pe care le-au inceput luni fata de masurile suplimentare pe care Guvernul vrea sa le adopte pentru a evita intrarea anuntata in faliment a tarii, luna viitoare.

Guvernul socialistului Georges Papandreou nu a incetat sa repete ca, daca legislatia care pune in aplicare noi eforturi nu este adoptata saptamana aceasta de catre Parlamentul din Atena, inaintea summit-ului special al Uniunii Europene (UE) de duminica, de la Bruxelles, partenerii europeni ai Greciei vor refuza sa ii acorde imprumuturile de care tara are foarte mare nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata (default).

In pofida acestor eforturi, sindicatele, care se opun cu fermitate acestor masuri ce „submineaza” statutul functionarilor si le reduc veniturile, au facut apel la organizarea unei greve de 48 de ore, miercuri si joi, in vederea exercitarii de presiuni.

Tara este afectata de mai multe saptamani de greve sectoriale, manifestatii si ocuparea unor organisme publice, in conditiile in care redresarea necesita un aparat de stat total mobilizat.

Peste 12 cladiri administrative, inclusiv mai multe ministere, erau deja ocupate marti de functionari care se opun reducerilor salariale si reducerilor planuite de pensii, masuri care vin sa se adauge la sacrificiile la care au consimtit deja in 2010.

Controlorii de trafic aerian au prevazut ca vor participa la greva generala de miercuri si joi, blocand traficul aerian in aceste doua zile.

Strazile Atenei si Salonicului erau, in continuare, acoperite de gunoaie, din cauza unei greve a personalului de salubrizare.

Totusi, sindicatul Adedy al functionarilor le-a cerut gunoierilor sa curete cel putin strazile pe care vor avea loc miercuri si joi mitinguri ale manifestantilor, pentru a evita ca protestatarii sa dea foc mormanelor de gunoaie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here