Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo

0
663
premiul_nobel

premiul_nobelPremiul Nobel pentru Pace pentru 2010 a fost acordat, vineri, disidentului chinez Liu Xiaobo, relateaza site-ul nobelprize.orgTimp de aproape doua decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului in China. El a participat la protestele din piata Tiananmen in 1989 si a fost unul dintre autorii Cartei 08,

 un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.

in anul urmator, Liu a fost condamnat la 11 ani de inchisoare si doi ani de privare de drepturi politice pentru „incitare la subminarea puterii de stat”. El a sustinut permanent ca sentinta sa incalca atat Constitutia Chinei, cat si drepturile fundamentale.

Liu Xiaobo, un intelectual chinez care pledeaza pentru democratie si un simbol al miscarii Tienanmen

Liu Xiaobo este un intelectual chinez de renume, condamnat pentru convingerile sale democratice si simbol al protestului care a avut loc in 1989 in Piata Tiananmen, comenteaza AFP.

Liu, in varsta de 54 de ani, ispaseste in prezent o condamnare la 11 ani de inchisoare pentru „subminarea puterii de stat”, dupa ce a fost unul dintre autorii „Cartei 08”, un text care pleda pentru o China democratica.

Anterior, Xiaobo a fost detinut de mai multe ori pentru ideile critice la adresa regimului comunist chinez.

in 1989, la revenirea din SUA, unde predase la Universitatea Columbia din New York, Xiaobo a participat la miscarea de protest din Piata Tiananmen. A fost arestat si a stat un an si jumatate la inchisoare, fara a fi condamnat.

Dupa ce a criticat din nou regimul comunist, a fost trimis intr-un lagar de reeducare prin munca silnica in perioada 1996 – 1999, pentru ca ceruse reforme politice si eliberarea protestatarilor arestati in 1989.

Exclus de la Universitatea din Beijing, unde predase, Xiaobo a devenit membru al Centrului Independent Pen, o organizatie a studentilor. Va mentine legaturile cu lumea academica, iar cartile sale, desi interzise in China, pot fi publicate in Hong Kong.

intr-un interviu acordat recent, Xiaobo isi exprima speranta in democratizarea progresiva a Chinei: „Vor exista progrese foarte lente, dar solicitarile de libertate facute atat de oameni de rand, cat si de membri ai Partidului sunt greu de oprit”.

Liu Xiaobo este casatorit si nu are copii.

Regimul de la Beijing a atras atentia ca acordarea Premiului Nobel disidentului Liu Xiaobo ar putea fi interpretata ca „un gest neamical”, riscand sa afecteze relatiile dintre China si Norvegia.

Comitetul Nobel nu stie cine va ridica premiul Nobel pentru Pace

Presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, a declarat vineri ca nu stie cine va veni la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, care executa o pedeapsa de 11 ani de inchisoare in tara sa.

„Cine va fi prezent la ceremonia Nobel ? Nu stim inca. Nu este ceva de care tinem cont cand se alege laureatul”, a declarat Jagland, in timpul unei conferinte de presa.

Fost lider al miscarii democratice din piata Tiananmen, el a fost condamnat in ziua de Craciun a anului trecut la 11 ani de inchisoare, pentru „subminarea puterii de stat”.

Lui i se imputa si faptul ca a fost unul dintre cei 300 de cosemnatari ai „Cartei 08”, text care face apel la o China democratica.

„Nu am putut sa il sunam pe Liu sau pe sotia sa”, pentru a anunta premierea disidentului, a adaugat Jagland.

„Vom cere autoritatilor chineze sa transmita mesajul lui Liu”, a precizat el.

Premiul este in mod traditional inmanat la Oslo la 10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului sau, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here