Politistii care si-au aruncat caschetele risca pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani

0
636
politisti

politistiAruncarea caschetelor de catre politisti si de ceilalti reprezentanti ai autoritatii statului, in cadrul protestului de vineri din fata Palatului Cotroceni, constituie infractiune, care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la trei ani, potrivit Codului penal.

Articolul 236 din Codul penal referitor la ofensa adusa unor insemne prevede ca „orice manifestare prin care se exprima dispret pentru insemnele Romaniei se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani; manifestarea prin care se exprima dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la trei luni sau un an sau cu amenda”.

Sindicalistii „Cartel Alfa”, confederatie la care sunt afiliati si politisti , au participat, vineri, la un miting in fata Palatului Victoria. Dupa aproximativ doua ore de protest, in jurul orei 12.30 acestia au pornit intr-un mars spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemultumiti ca presedintele Traian Basescu nu a venit sa stea de vorba cu ei, asa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit in mars, insa pe drum li s-au alaturat alte 1.500-2.000 depersoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Ajunsi langa intrarea oficiala a Palatului Cotroceni, catre platoul unde sefului statului i se da onorul in cadrul festivitatilor oficiale, manifestantii au aruncat cu sticle, cu caschete si lumanari si au inceput sa strige „Iesi afara, javra ordinara”.

Cei aproximativ 8.000 de protestatari au vrut ca presedintele Traian Basescu sa vina sa discute cu ei. O delegatie a fost primita la discutii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul presedintelui. seful statului, prevalandu-se de faptul ca are de-a face tocmai cu oameni ai legii care incalca legea, a refuzat dialogul, astfel ca delegatia s-a vazut nevoita sa iasa si sa duca mai departe mesajul, catre multime.

Mitingul s-a incheiat fara incidente, in jurul orei 16.30, dupa ce liderii „Cartel Alfa” le-au propus protestatarilor sa se retraga si sa revina la Palatul Cotroceni in 7 octombrie, cand va fi organizat mitingul de Ziua Internationala a Muncii Decente.

Majoritatea ofiterilor de politie, de jandarmi, ISU dezaproba atitutinea colegilor sai care au participat la mitingul neautorizat de vineri din fata Palatului Cotroceni. „Angajatii din Ministerul Administratiei si Internelor sunt nemultumiti de faptul ca le-au fost reduse cu 25 la suta salariile si sunt de acord cu revendicarile strigate in fata Palatului Victoriei, insa nu accepta atitudinile celor care si-au aruncat caschetele pe platoul intrarii oficiale in Administratia Prezidentiala”, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Mai mult, sustin acestea, din cele aproximativ 300 de cazuri de ultraj inregistrate de Politie, 90 la sunt sunt situatii similare exprimate de politisti la Cotroceni, adica lovirea caschetei si aruncarea pe jos a acesteia, care are insemnele oficiale ale Romaniei pe ea, subliniaza sursele citate.

In urma mitingului de vineri, presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au renuntat la serviciile angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor.

Politisti rutieri au declarat, pentru MEDIAFAX, ca dezaproba protestul „spontan” al sindicalistilor din fata Cotroceniului, spunand ca de 20 de ani ei isi fac treaba indiferent daca sunt zapezi si frig napraznic sau temperaturi de 70 de grade la sol si ca si ei sunt nemultumiti de salarii, dar nu pot accepta solidaritatea cu cei care incalca legea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here