PIB-ul a crescut anul trecut cu 3,7%, sustinut in principal de consum

0
879
economie, grafice, bcr, estimare,

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 3,7% fata de 2014, la 710,266 miliarde lei, ca serie bruta, dupa ce a consemnat acelasi avans in ultimul trimestru al anului, ajungand la 209,996 miliarde lei, cresterea fiind sustinuta in principal de comert, reparare auto si hoteluri si restaurante, anunta Mediafax.

Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru ultimul trimestru al anului s-a plasat la circa 180,05 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,1% fata de trimestrul anterior si cu 3,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in termeni reali, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului.

Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hotelurile si restaurantele au avut o contributie de 1% la cresterea economica, cu o pondere de 15,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,4%.

Impozitele nete pe produs au avut un aport de 0,7%, cu o pondere de 12,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%.

Constructiile au contribuit cu 0,6%, avand o pondere de 7,4% la formarea PIB, iar volumul lor de activitate s-a majorat cu 8,8%. Cu acelasi procentaj au contribuit si informatiile si telecomunicatiile, cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,7%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (11,8%).

Industria a contribuit cu 0,5% la cresterea economica, avand o pondere de 23,2% la formarea PIB, iar volumul sau de activitate s-a majorat cu 2%.

Pe de alta parte, agricultura, silvicultura si pescuitul au avut un impact negativ asupra cresterii economice de -0,5%, cu o pondere de 4,2% la formarea PIB.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 6,2%, contribuind cu 3,8% la cresterea PIB.

De asemenea, formarea bruta de capital fix a avut o contributie de 1,8%, dupa ce volumul sau a crescut cu 7,5%.

O contributie negativa importanta la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecinta a cresterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8,4%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here