Piata de polistiren expandat din Romania, superioara calitativ celei din Bulgaria sau Polonia

0
1003

Piata de polistiren expandat din Romania a ajuns aproape de maturitate si este superioara din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau Polonia, potrivit reprezentantilor Asociaţiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS). Maturizarea pietei de profil se datoreaza, in mare parte, rezultatelor inregistrate de industrie pe parcursul anului trecut – cresterea productiei de polistiren expandat, cresterea calitativa a produselor prin majorarea densitatii medii si a grosimilor utilizate, potentialul ridicat la nivelul reabilitarilor termice, etc.

“in 2015, sectorul rezidential a avut o contributie majora la cresterea pietei de termosisteme, reprezentand ponderea cea mai importanta a segmentului lucrarilor de reabilitare. Ultimul trimestru al anului a adus si deblocarea finantarilor pe fonduri europene, lucru care a generat o usoara depasire a volumelor realizate in anul precedent”, a declarat Delia Fillip, director executiv ROMEPS.

De altfel, un indicator al cresterii productiei de polistiren expandat sunt si importurile de stiren (materie prima pentru polistirenul expandat) din perioada 2014 – 2015.

Astfel, conform datelor oferite Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania de catre Institului National de Statistica, importul de stiren a crescut cu 4,72% in perioada ianuarie – octombrie 2015 fata de 2014.

Totodata, una din caracteristicile pozitive ale pietei locale de polistiren expandat in 2015 este ca aceasta a devenit superioara din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau celei din Polonia, deoarece Romania a implementat normativele europene in ceea ce priveste randamentul termic al termoizolatiei, ceea ce a dus la o majorare in functie de zonele climaterice la 10 cm in zona 1 pana la de la 15 cm in zona 4.

“Cu toate acestea, mai avem un drum destul de lung de parcurs intr-un interval foarte scurt de timp, deoarece pana in 2020 toate constructiile noi vor trebui sa se incadreze in clasificarea de case pasive sau zero energy building”, a explicat directorul executiv ROMEPS.

De asemenea, anul trecut, sectorul rezidential a avut o contributie majora la cresterea pietei de termosisteme, reprezentand ponderea cea mai importanta la nivelul segmentului lucrarilor de reabilitare. in plus, incepand cu a doua jumatate a anului 2015,  deblocarea finantarilor pe fonduri europene sau credite accesate de autoritati a dus la depasirea volumelor realizate in anul precedent.

“Din punct de vedere al calitatii lucrarilor, producatorii ROMEPS au constatat o crestere semnificativa a cererii de produse care indeplinesc parametrii tehnici pentru utilizarea in acest tip de lucrari”, a mentionat Delia Filip.

Pana in acest moment, in Bucuresti, au fost reabilitate termic 2.337 din 9.244 de blocuri de locuinte, adica 25% din totalul blocurilor de locuinte, conform Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, ceea ce inseamna ca exista un potential ridicat de crestere pe acest segment. Spre comparatie, in tara, procentul de blocuri reabilitate este semnificativ mai mic, deoarece schema de finantare guvernamentala a fost extrem de redusa in ultimii ani – de 70 de milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here