Piata de capital romaneasca: Bursa romaneasca inregistreaza o performanta sub cea a pietelor de capital americane

0
583

Dupa un start bun in primele patru luni ale anului, bursa romaneasca a incetinit drastic dupa prima parte a lunii aprilie. Corectiile globale s-au resimtit mult mai agresiv in piata locala, iar revenirea de pe pietele dezvoltate incepand cu luna septembrie nu a fost reflectata comparabil si la BVB.

 « Indicele BET a indicat in mod clar prin subperformanta sa o lipsa de interes in privinta bursei locale.» declara  Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est. Politica monetara a Fed, care a virat in aceasta toamna din nou inspre expansionism, a impulsionat puternic achizitiile de actiuni, generand trenduri ascendente in pietele de capital americane. « Perceptia ca Fed va porni ‘tiparnita’ a generat interes pentru actiuni, atat pentru cele americane cat si intr-o serie de economii emergente. Romania nu a aparut insa pe radarul investitorilor globali» a adaugat Victor Safta.

De la inceputul anului indicele BET a avansat cu 12%, performanta comparabila cu cea a Nasdaq 100. Comparativ cu maximele atinse in aprilie insa, indicele principal al BVB a pierdut 14,2%, versus aprecieri de 3,1% pentru Nasdaq 100 si scaderi de 2,3% in cazul S&P500. Instabilitatea la nivel politic, schimbarea contextului fiscal fara o perioada de pregatire prealabila si contra-performanta economiei romanesti in context european si regional ar putea explica, printre altele, evitarea BVB de catre investitorii straini. «Incepand cu luna aprilie, contraperformanta bursei romanesti a devenit marcata, corectiile severe lasand loc in ultimele luni unei reveniri modeste, sensibil sub cea a pietelor americane. Investitorii ar avea nevoie de semnale economice pozitive si de premisele ferme ale unei predictibilitati fiscale in contextul unei administratii stabile si eficiente pentru a reveni la cumparare la BVB» precizeaza Victor Safta.

 

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 6000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii. Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja). 
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here