Patria Bank a înregistrat în 2019 o creștere de 10% a soldului de credite pentru agricultură

0
1380

Peste 35% dintre creditele nou acordate de Patria Bank în 2019 sunt pentru finanțarea fermierilor, agricultura reprezentând una dintre direcțiile strategice de dezvoltare a băncii. Evoluția pozitivă a soldului de credite din 2019 continuă creșterea susținută a portofoliului de credite pentru agricultură, care s-a triplat din 2017 până în prezent. Pentru 2020 ne așteptăm la menținerea tendinței de creștere, pe fondul interesului crescut al agricultorilor, a încrederii de care se bucură Patria Bank în rândul acestora, precum și interesului băncii de a sprijini dezvoltarea și finanțarea acestui domeniu.

“Anul 2020 ne dorim să fie anul în care vom finanța tot mai mult achiziția de terenuri. Credem că pentru România, o țară cu potențial agricol foarte mare, cu terenuri cu înalt randament productiv și forță de muncă angajată într-un procent de aproximativ 30% în acest domeniu, creșterea suprafetelor de lucru pentru fermieri este următorul pas către dezvoltare. În plus, este nevoie și de creștere susținută în privința modernizării afacerilor agricole. Pentru susținerea acestei creșteri, creditele pentru proiectele din Fonduri Europene pot fi o soluție, iar noi ne bucurăm că în Patria Bank avem expertiză și putem oferi astfel de produse.

Pe de altă parte, bună parte din afacerile agricole sunt dependente de condiţiile meteo specifice unui anumit an (în special în ceea ce privește nivelul precipitaţiilor), iar trecerile rapide și succesive de la îngheț la temperaturi mai ridicate, lipsa precipitatiilor și alte fenomene meteorologice apărute afectează fluctuația recoltelor si implicit a cash flow-ului. Acest risc important cu care se confruntă agricultorii de la noi se va diminua doar în măsura în care vor fi implementate soluţii viabile din punct de vedere economic, care să susțină tehnologizarea terenurilor agricole cu sisteme de irigaţii. Pentru toate aceste investiții, în tehnologie, utilaje moderne și terenuri, noi ne alăturăm cu experiența în domeniu și deschidere pentru a spriji agricultorii să se dezvolte.”, spune Bogdan Alexandrescu, Managerul departamentului de Agro din Patria Bank.

Circa 76% din producția nouă de credite pentru agricultură de anul trecut, din Patria Bank, au fost acordate fermierilor care dezvoltă afaceri de cultură mare, producând cereale și porumb, în special pe suprafețe mari. În privința distribuției geografice, clienții din agricultură își desfășoară activitatea preponderent în Moldova (34%) și Muntenia (32%), precum și în zona de Vest a țării. Destinația cea mai populară a creditelor pentru agricultură din 2019 a fost pentru finanțarea capitalului de lucru, inclusiv cel mixt, creditele APIA și cele destinate proiectelor finanțate prin Fonduri Europene. Prin departamentul dedicat accesării de credite pentru acest tip de proiecte, Patria Bank propune structuri integrate de finanţare, atât pentru asigurarea cofinanţării private în cadrul proiectului, cât şi pentru susţinerea parţială sau integrală a ajutorului public nerambursabil, inclusiv emiterea de SGB-uri pentru încasarea avansului de la autorităţi, dar şi finanţarea TVA-ului sau a cheltuielilor neeligibile din cadrul proiectului.

Deși bună parte dintre clienții Patria Bank, din domeniul agriculturii, sunt din zona culturii mari, banca acoperă inclusiv producătorii de talie medie și mică, oferind produse de microfinanțare atât prin divizia dedicată a Patria Bank, cât și prin Patria Credit IFN.

Oferta de produse Patria Bank pentru susținerea afacerilor în agricultură de anul acesta cuprinde atât credite agricole pentru activitatea curentă și cele pentru finanțarea fondurilor europene, cât și produse de economisire. Detalii complete despre acestea se găsesc în secțiunea dedicată de pe site-ul www.patriabank.ro .

***

Despre Patria Bank și Grupul Patria Bank


Despre Grupul Patria Bank

Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori București, cu prezență la nivel național, dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor locali.

Grupul Patria Bank este deținut majoritar de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și SAI Patria Asset Management.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here