Interes pentru semnarea unui acord de colaborare între CCIB şi UFE

0
1166

 

Dr. ing. Costică T. Mustaţă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu dl. Jean-Michel Invernizzi, președintele Filialei din România a Uniunii Francezilor din Străinătate (UFE – Union des Francais de l’Etranger),organizaţie a statului francez creată acum mai mult de 100 de ani pentru a menţine contactele Guvernului de la Paris cu diaspora franceză din toata lumea. La cererea reprezentantului UFE, la întâlnire a participat și dl Constantin Savu, președinte al Grupului UZINSIDER.

Principalul scop al întrevederii a vizat identificarea unor modalităţi concrete de colaborare, având în vedere preocupările comune ale CCIB şi UFE în ceea ce priveşte promovarea intereselor companiilor membre, în special ale întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi oportunităţile oferite de ţara noastră şi domeniile în care firmele româneşti sunt competitive pe plan extern.

Cu acest prilej, dr. ing. Costică T. Mustaţă a făcut o prezentare succintă a Camerei bucureştene, punctând modul în care organizaţia noastră promovează oferta românească peste hotare şi atrage investiţii străine în România, inclusiv prin organizarea de forumuri de afaceri şi misiuni economice în baza celor peste 100 de acorduri de colaborare încheiate cu organizaţii similare de pe toate continentele. De asemenea, preşedintele CCIB a vorbit despre sectoarele economice româneşti care oferă oportunităţi, printre care şi cel industrial. În încheierea intervenţiei sale,dr. ing. Costică T. Mustaţă a adresat preşedintelui UFE România invitaţia de a lua în calcul semnarea unui acord de colaborare cu CCIB.

Potrivit dl. Jean-Michel Invernizzi, UFE, care este prezentă în ţara noastră de 25 de ani, este în măsură să sprijine activitatea de internaţionalizare a firmelor româneşti, datorită reţelei sale din toata lumea (140 de filiale, îndeosebi în Europa Occidentală, Canada – Quebec și Africa francofonă). De asemenea, preşedintele UFE România a subliniat disponibilitatea de a contribui la punerea în contact a firmelor româneşti interesate cu parteneri francezi, membri ai UFE, inclusiv pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii în România sau chiar pe terţe pieţe.

În deschiderea intervenţiei sale, dl. Constantin Savu a vorbit despre evoluţia industriei româneşti, punctând locul şi rolul Grupului UZINSIDER, unul dintre cei mai mari producători de complexe industriale din ţara noastră, a cărui activitate este orientată în proporţie de 95% către export. De asemenea, președintele Grupului UZINSIDER a subliniat interesul de a dezvolta proiecteîn România, dar şi peste graniţă, cu parteneri din spaţiul francofon.

Preşedintele UFE România a apreciat ideile expuse de partea română şi a exprimat întreaga disponibilitate de a semna acordul de colaborare propus de preşedintele CCIB. În opinia dl. Jean-Michel Invernizzi, colaborarea poate demara prin organizarea unorevenimente specializate (de exemplu, pe industrie, turism, energie verde etc) axate pe întâlniri B2B.

Informaţii de background

Franţa ocupălocul patru în topul partenerilor comerciali ai României, după Germania, Italia şi Ungaria. Este a treia piaţă de desfacere a produselor româneşti (după Germania şi Italia) şia şasea piaţă de origine a mărfurilor intrate în România. La 31 octombrie 2019 (date disponibile), valoarea schimburilor bilaterale se cifra la 7,6 miliarde euro, din care livrările româneşti s-au ridicat la 4 miliarde euro, iar intrările din Franţa la 3,6 miliarde euro, această țară fiind singura parteneră din top 5 cu care România are balanță comercială favorabilă României.

La 31 decembrie 2019, erau înregistrate în România 8570 firme cu capital francez (4,3% din totalul firmelor cu capital străin existente în România) cu un capital social de 2,22 miliarde euro (4,9% din totalul investiţiilor străine), ocupând locul şase în topul statelor investitoare în România.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here