Participare BVB la “2015 Angel Summit”, pe tema Pietei AeRO

0
1111

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, a participat joi, 7 mai, la evenimentul “2015 Angel Summit”, organizat de European Business Angels Network (EBAN), la Eindhoven (in Olanda).

EBAN 2015 Business Summit a fost axat pe tema crearii, finanțarii si construirii de povesti de succes la nivel global, create in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). Ediția din acest an a fost susținuta de Comisia Europeana, iar business angels, fonduri de venture capital sau acceleratoare de afaceri au venit la acest summit pentru a interacționa cu antreprenori din toata Europa si din lume.

Ludwik Sobolewski a participat la un panel dedicat burselor de valori, alaturi de reprezentanți ai burselor din Budapesta, Euronext, din Istanbul si din Londra. in discursul sau, Ludwik Sobolewski a vorbit despre AeRO, noua piața a BVB dedicata start-up-urilor si IMM-urilor, precum si despre oportunitațile pe care aceasta le ofera atat investitorilor, cat si antreprenorilor.

Piața AeRO este segmentul dedicat titlurilor de capital (acțiunilor) din cadrul sistemului alternativ de tranzacționare al Bursei de Valori Bucuresti. Acesta este un segment de piața dedicat listarii companiilor la inceput de drum, pentru finanțarea proiectelor, povestilor lor de crestere, pentru sporirea vizibilitații si contribuției la dezvoltarea mediului de afaceri. Bazandu-se pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB, existent din 2010, piața AeRO – intr-un concept reproiectat si reconstruit – a fost lansata pe 25 februarie 2015.

* intr-un scurt interviu pe care ni l-a acordat in exclusivitate, Ludwik Sobolewski a spus:
– Practic, piata AeRO este o inovatie in sine, care introduce noi concepte, cum ar fi cel de “consultant autorizat”, ce ofera companiilor asistenta, iar timpul scurs de la lansare arata deja ca devine o piata atractiva atat pentru companii, cat si pentru investitori.

* Dar credeti ca tinerii intreprinzatori au cunostiintele necesare pentru a intra pe aceasta piata? Sau mai asteapta, din teama?

– Tinerii intreprinzatori – sau intreprinzatorii, in general – au de obicei cunostiinte despre tot ceea ce poate fi profitabil sau util pentru ei. Cunostiintele se cladesc pe baza exemplelor de viata, pe baza a ceea ce facem, iar atunci cunostiintele se acumuleaza, progresiv.
* Cu ceva timp in urma v-am propus sa acordati un numar de stele consultantilor autorizati, pe baza rezultatelor companiilor pe care le consiliaza. O stea sa insemne “consultant incepator”, iar cinci stele sa insemne “cel mai bun consultant”…

– Testarea va fi facuta de realitate, pe masura ce ei lucreaza. Deci, rezultatul muncii lor este cel mai bun test sau cea mai buna verificare. Oricum, noi vom analiza competentele lor, comportamentul fiecaruia si daca se dedica pietei AeRO.

* Iar piata le va da… “stelele”!
– Iar piata va arata calitatea muncii lor.

* Credeti ca s-ar putea desprinde specializari exclusive, de genul: consultant pentru agricultura, pentru industrie etc?
– Da, bineinteles! Ar fi un lucru destul de natural. De ce? Pentru ca unele dintre aceste domenii ale economiei, ale afacerilor, ar putea avea investitori specializati, iar consultantii pe domeniile respective ar putea avea acces facil catre acei investitori, catre grupurile respective de investitori. Iar un consultant care are acces facil si contacte solide, precum si un bun dialog cu cei care prefera un anumit tip de afaceri, probabil ca va fi specializat in promovarea companiilor care reprezinta acel domeniu de interes.

La “2015 Angel Summit”, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski a subliniat ca: “in Romania a fost dificil sa avem o piața pentru IMM-uri deoarece in general companiile, chiar si cele mari, nu erau obisnuite sa beneficieze de piața de capital, sa atraga bani in acest mod. Totusi, piața AeRO, pe care am lansat-o in urma cu doua luni, funcționeaza. Investitorii si business angels ințeleg ca este o buna oportunitate sa se uite la companiile listate pe astfel de piețe, deoarece le ofera lichiditate elementara si o strategie de exit”. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here