Parlamentul European a adoptat noi reguli privind creditele imobiliare

0
924
parlamentul-european

Parlamentarii europeni au adoptat marti, cu o larga majoritate, un ansamblu de reguli destinate imprumuturilor imobiliare, menite sa protejeze si sa informeze beneficiarii in privinta riscurilor si sa evite declansarea unor noi crize provocate de bule speculative.

Textul a fost adoptat cu 596 de voturi pentru, 65 impotriva si 31 de abtineri. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie votat de Consiliul European, informeaza Mediafax.

Comisia Europeana a propus masurile in martie 2011, pentru ca europenii care cumpara locuinte prin credit sa fie mai bine informati in privinta riscurilor, in urma crizei imprumuturilor subprime din SUA care a stat la originea crizei financiare mondiale. Crizele din Irlanda si Spania au fost si ele declansate de spargerea unor bule speculative pe pietele imobiliare.

Textul adoptat marti de Parlamentul European, reunit in sedinta plenara la Strasbourg, prevede in principal ca posibilii beneficiari ai creditelor imobiliare sa primeasca fise tehnice standardizate care sa contina o serie de informatii obligatorii, in special referitoare la dobanzile aplicate si riscuri, pentru a putea face comparatii.

Companiile de credit vor evalua capacitatea clientului de rambursare a imprumutului si se vor abtine sa ii acorde finantare daca beneficiarul risca sa aiba dificultati de rambursare a acestuia.

Proiectul aprobat de Parlamentul European prevede ca Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va putea ancheta eventualele incalcari a acestor reguli sau incapacitatea de a le pune in aplicare si sa ceara autoritatilor competente din statele membre solutii pentru remedierea deficientelor.

Comisarul insarcinat cu Serviciile Financiare, Michael Barnier, a salutat, intr-un comunicat, votul din Parlamentul European, el apreciind ca noile reguli vor reface increderea consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here