Parlamentul asigura o mai mare putere de negociere pentru producatorii de lapte

0
665

Miercuri, Parlamentul a votat noua legislatie ce vizeaza sporirea puterii de negociere a producatorilor de lapte pentru a obtine preturi echitabile pentru laptele neprelucrat si pentru a-i ajuta sa se pregateasca pentru sfarsitul cotelor de lapte din 2015. Acesta va permite organizatiilor de fermieri sa negocieze singuri preturile pentru laptele neprelucrat, fara a incalca legea concurentei.

„Aceasta legislatie va consolida puterea de negociere a producatorilor de lapte pentru a obtine cel mai bun pretposibil pentru laptele lor. Organizatiile de producatori ar trebui sa ajute fermierii sa se organizeze mai bine si sa consolideze pozitia lor in lantul de aprovizionare, mai ales in statele membre unde sistemul de cooperative este limitat sau chiar inexistent, asa incat sa obtina cel mai bun pretpentru laptele lor”, a declarat raportorul Parlamentului European, James Nicholson (ECR, Regatul Unit).

Noua legislatie, care a obtinut deja acordul Consiliului, a fost adoptata cu 574 de voturi pentru, 97 impotriva si 18 abtineri.

Putere de negociere mai mare, dar concurenta loiala

Pentru a asigura o concurenta loiala, volumul de lapte crud, reglementat prin negocieri intre organizatia de producatori si cei care il proceseaza sau il colecteaza, nu poate depasi 3,5% din productia totala a UE. Nu poate sa depaseasca 33% din totalul productiei nationale sau 45% intarile in care productia totala este mai mica de 500.000 de tone.

Contractele obligatorii trebuie sa mentioneze preturile

Statele membre pot continua sa decida daca sa impuna sau nu, pe teritoriul lor, contracte care sa acopere livrarea de lapte de la fermieri la colectori sau procesatori.

Daca devin obligatorii, aceste contracte vor trebui intocmite inainte de livrare si trebuie sa mentioneze pretul, perioadele de plati si modalitatile de colectare si livrare a laptelui.

Statele membre pot prevedea de asemenea o durata minima pentru aceste contracte de cel putinsase luni, prevedere sustinuta si de deputatii europeni.

Lapte din zonele defavorizate

Pentru a se asigura ca producatorii de lapte din zonele defavorizate beneficiaza de asemenea de noile reglementari, deputatii europeni au solicitat Comisiei sa intocmeasca doua rapoarte de evaluare a situatiei lor, unul pana in iulie 2014 si celalalt pana la sfarsitul anului 2018.

Gestionarea aprovizionarii cu branza de calitate

Pentru a imbunatati functionarea pietei pentru branzeturile inregistrate sub o denumire de origine protejata (DOP) sau indicatie geografica protejata (IGP) si pentru a imbunatati de asemenea calitatea acestora, deputatii europeni au introdus o prevedere pentru un sistem de gestiune a aprovizionarii, pe care statele membre il pot implementa, cu conditia ca aceasta sa nu dauneze in nici un fel concurentei sau micilor producatori de branza.

Orice propunere pentru un sistem de gestiune a aprovizionarii trebuie sa fie sustinuta de cel putin doua treimi din cei care livreaza cel putin doua treimi din laptele destinat productiei de astfel de branzeturi de calitate.

Urmatorii pasi

Pentru a intra in vigoare, noul regulament trebuie sa fie aprobat oficial de catre Consiliu. Se va aplica pana la sfarsitul lunii iunie 2020.

Madalin Mihalache

European Parliament

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here