Euro-obligatiunile si solutiile pe termen mai scurt sunt necesare pentru stabilitatea zonei euro

0
622

Euro-obligatiunile vor fi o sursa de stabilitate pentru zona euro pe termen mediu dar numai daca celelalte probleme conexe vor fi rezolvate, spune Parlamentul intr-o rezolutie votata miercuri. in acelasi timp, alte instrumente financiare trebuie puse in practica rapid pentru a rezolva problemele pe termen scurt, cum ar fi pactul european de rambursare propus de Consiliul german al expertilor economici, mai spune rezolutia.

Marti, plenul Parlamentului European a pus intrebari Comisiei Europene privind raspunsurile primite pana acum cu privire la Cartea verde privind introducerea „obligatiunilor de stabilitate”.

Mai raman intrebari deschise privind cartea verde
Rezolutia saluta cartea verde a Comisiei dar noteaza ca e nevoie in continuare de munca in privinta unor aspecte importante. Acestea includ caile concrete de a rezolva potentialul risc moral, facand mai atragator sistemul inclusiv pentru tarile de tip AAA, precum si pentru tarile cu datorii mari, ducand la o crestere a competitivitatii si introducand sisteme obligatorii de reducere a datoriilor.

Euro-obligatiuni pentru a mentine euro-zona
Rezolutia nu spune ca euro-obligatiunile rezolva pe loc toate dificultatile curente. Argumenteaza insa ca sunt o componenta importanta pentru solutii pe termen mediu. Rezolutia tine de asemenea cont de faptul ca pentru emiterea obligatiunilor este necesara o coordonare fiscala mai puternica, care sa tinteasca atat o guvernare economica mai buna precum si cresterea economica.

Pentru a rezolva dificultati imediate, rezolutia cere Comisiei sa elaboreze rapid propuneri „pentru a rezolva in mod decisiv aceasta criza, cum ar fi pactul european de rambursare propus de Consiliul german al expertilor economici (…) , finalizarea si ratificarea tratatului mecanismului european de stabilitate (…), euro-bonduri precum si gestionarea comuna a emiterii titlurilor de stat”.

Rezolutia a fost votata cu 515 voturi pentru, 125 voturi impotriva si 52 abtineri.

Urmatorii pasi
Comisia economica si monetara a Parlamentului European va pregati un raport non-legislativ (procedura INI), avand-o ca Raportor pe deputata Sylvie Goulard (ALDE, FR), care va furniza o reactie mai detaliata la cartea verde a Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here