Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Peste un milion de oameni s-au reunit la Roma

0
410
papa-ioan

papa-ioanPapa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat si poarta acum titlul de „preafericit”, in cadrul ceremoniei de duminica dimineata de la Vatican, prezidata de actualul Papa Benedict al XVI-lea, in fata unei multimi de peste un milion de credinciosi.

Un portret al fostului suveran pontif a fost dezvelit si a fost prezentat relicvarul continand o fiola cu sangele acestuia, prelevat in ultimele zile de viata.

Fostul Papa mai are astfel o singura treapta pana la a fi declarat „sfant”. El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua in care a fost numit papa in 1978.

Peste un milion de oameni veniti la Vatican, pentru a vedea cum Papa Benedict al XVI-lea ii confera predecesorului sau inca un grad catre titlul de sfant, s-au adunat in Piata Sfantul Petru inca de la primele ore ale diminetii zilei de duminica. Acestia au arborat steaguri, cantand. Pentru acest eveniment, toata zona Vaticanului a fost securizata. De asemenea, foarte multi pelerini au preferat sa doarma la Vatican, in adaposturi improvizate. Aceasta este cea mai mare multime de oameni de la Vatican, de la inmormantarea Papei, acum sase ani.

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a participat la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, impreuna cu o delegatie a Romaniei. Papa Ioan Paul al II-lea a facut o vizita in Romania in 1999.

Un loc de onoare a fost rezervat, in cadrul ceremoniei de duminica, sorei Marie Simon-Pierre Normand, o calugarita de origine franceza care a suferit de Parkinson si a carei vindecare inexplicabila a fost atribuita Papei Ioan Paul al II-lea. Vaticanul va mai trebui sa atribuie un miracol Papei Ioan Paul al II-lea, dupa beatificarea sa, pentru ca acesta sa fie declarat sfant. Acest lucru s-ar putea intampla in curand, deoarece mii de marturii au fost trimise deja la Vatican de credinciosii care spun ca au fost ajutati de fostul papa, dupa moartea acestuia. Astfel, 270 de marturii despre miracole au fost selectionate pentru analizare.

Pe masura ce se apropia ziua beatificarii, la Roma, autobuzele, strazile, fatadele cladirilor, inclusiv ale celor oficiale, au fost decorate cu fotografii ale lui Karol Wojtyla, care a condus Biserica Catolica peste un sfert de secol si i-a oferit acestei institutii o vizibilitate pe care aceasta nu a mai cunoscut-o.

in urma cu sase ani, multimea adunata la basilica San Pietro din Roma, la inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea, striga „santo subito” („Sfant, imediat!”). Era vorba de onorarea unui papa care, de-a lungul a 104 calatorii oficiale in strainatate, a contribuit la modernizarea imaginii Bisericii Catolice.

Aceasta fervoare si solicitarile din toata lumea l-au convins pe succesorul sau, Benedict al XVI-lea, sa initieze procedurile de beatificare in iunie 2005. in ianuarie 2011, procedurile au fost incheiate, intr-un timp record.

Criticile privind rigiditatea doctrinala a papei si lipsa de atentie pentru problemele interne ale Bisericii Catolice – coruptia si pedofilia, mai ales – nu au avut atat de mare importanta in fata puterii mesajelor primului „papa mondial”, potrivit unui cardinal.

Gratie unei derogari papale de la norma in vigoare, ce impune un termen de asteptare de cinci ani dupa deces, procedura a fost initiata la doar doua luni de la moartea papei Ioan Paul al II-lea. Pe 19 decembrie 2009, papa Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin care predecesorul sau a fost declarat „venerabil”.

Ramasitele pamantesti ale fostului papa polonez vor fi mutate direct, fara a fi scoase din sicriu, din cripta unde se afla in prezent la bazilica Sfantul Petru, unde va fi montata o placa de marmura ce va contine inscriptia „Preafericitul Ioan Paul al II-lea”.

2.300 de acreditari au fost acordate presei internationale dintre care 1.300 pentru posturi de televiziune. Jurnalistii si fotografii vin din 101 tari din lume.

Vaticanul a transmis pe Facebook si YouTube ceremonia de beatificare a fostului papa Ioan Paul al II-lea.

Postul Centro Televisivo Vaticano (CTV), in colaborare cu Radio Vatican, a adaugat pe site-ul de partajare de fisiere video YouTube o noua pagina consacrata fostului papa polonez.

Pana la beatificare, trei-patru fisiere video preluate din arhivele Vaticanului au fost adaugate in fiecare zi pe site-ul www.youtube.com/giovannipaoloii.

Aceleasi inregistrari video pot fi vizionate si pe o noua pagina creata pe reteaua de socializare Facebook consacrata lui Ioan Paul al II-lea (www.facebook.com/vatican.johnpaul2). (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here