OMV Petrom scumpeste din nou benzina si motorina in urmatoarele zile

0
788
benzinarie-petrom

benzinarie-petromPretul carburantilor comercializati de OMV Petrom va creste in urmatoarele zile din cauza majorarii cotatilor internationale ale petrolului, cauzata de tensiunile sociale si politice din Orientul Mijlociu si Nordul Africii.
„Noi facem ajustarea preturilor intr-o maniera moderata, tinand cont de evolutiile internationale.

Noi capturam trendul, si nu neaparat varfurile de pret. Exista un grad de corelare cu cotatile internationale, dar varfurile nu au fost capturate de Petrom in ultimii sase ani. in urmatoarele zile vor fi cresteri de pret, dar nu vom prelua varfurile”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Cea mai recenta majorare efectuata de OMV Petrom a fost in 16 februarie, cand motorina s-a scumpit cu sapte bani pe litru.

Potrivit unor date prezentate anterior de companie, motorina vanduta de Petrom s-a scumpit, din ianuarie 2010 pana in decembrie 2010, cu 24%, de la 3,78 lei/litru la 4,7 lei/litru. Impactul taxelor asupra evolutiei pretului a fost o contributie de 8%, iar cel al cotatiilor internationale la motorina si deprecierea leului fata de dolar a fost de 16 puncte. Calculul a fost efectuat pe baza mediilor lunare ale pretului de referinta Petrom.

In cazul benzinei cresterea a fost de 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru. „+8% a fost impactul taxelor (marirea TVA de la 19% la 24% a avut cel mai mare impact) si +12% a fost impactul cotatiilor internationale la benzina si deprecierea RON vs. USD”, conform companiei.

Potrivit datelor INS, preturile combustibililor au urcat anul trecut cu peste 15%.

ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil si MOL. (Mediafax)
Sursa foro: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here