Isarescu: Stimularea consumului este o idee periculoasa, trebuie stimulata munca. Cum comentezi?

0
659
isarescu

isarescuStimularea consumului pentru reluarea cresterii economice este o idee periculoasa intrucat are o baza sociala si politica, in contextul in care se apropie alegerile si exista cinci milioane de pensionari, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica. (…) Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca si sa stimuleze productia, iar consumul va creste in primul rand in zonele unde avem crestere de productie, cum ar fi exporturile”, a spus Isarescu, in cadrul unui seminar organizat la BNR.

El considera ca stimularea consumului este o idee periculoasa intrucat are o baza sociala si politica.

„Sunt cinci milioane de pensionari, partidele politice se vor bate pentru castigarea alegerilor, si doar patru milioane de angajati. Nu exista suficienti economisti, s-au mai adunat in sala asta, care sa spuna: nu se poate, daca intrati pe o asemenea banda, nici nu mai ajungem sa stimulam consumul”, a continuat guvernatorul bancii centrale.

Guvernatorul a aratat ca Banca Nationala l-a imputernicit sa spuna ca pentru o crestere economica durabila este nevoie de trei lucruri:”stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii”, in primul rand prin investitii si crearea de locuri de munca.

„Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape excesiva ca nu avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul. Pai cum sa stimulam daca noi am avut un consum mult mai mare, cu 14% mai mare decat productia interna. (…) Stimularea consumului in conditiile actuale inseamna revenirea la aceeasi problema, a sustenabilitatii”, a precizat Isarescu.

El a aratat ca estimarea initiala arata reducerea deficitului de cont curent de la 12-14% din PIB spre 8% din PIB, dar corectia realizata a fost mai mare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here