Olanda s-a alaturat oficial grupului de tari care se opun aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

0
610
pasaport_paspoort

pasaport_paspoortOlanda s-a alaturat si ea oficial grupului de tari care spun nu aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, confirmarea venind de la Paris, unde s-au aflat in vizita Ben Knapen-ministrul olandez al Afacerilor Europene si Gerd Leers-ministrul olandez al Imigratiei si Azilului, relateaza RFI.Gerd Leers invoca, intr-un interviu pentru RFI,

„o chestiune de incredere”, pentru a explica amanarea celor doua candidate.

„Olanda a fost dintotdeauna favorabila aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Ca si Franta, suntem insa de parere ca in acest moment cele doua tari nu sunt gata sa intre in spatiul de libera circulatie. E foarte important sa nu ne uitam doar la criteriile stricte definite de Schengen, ci sa privim si alte criterii, cum ar fi combaterea criminalitatii si a coruptiei. Granitele acestor doua tari vor fi frontierele externe ale Uniunii Europene si de aceea trebuie sa fim siguri suta la suta, trebuie sa existe o incredere totala ca aceste doua tari pot combate fluxurile venite din alte tari, fluxuri de oameni care vor sa intre in UE si care aduc poate cu ei si elemente corupte sau criminale. Cred ca e foarte important sa fixam standarde stricte, pe care sa le respecte atat Romania, cat si Bulgaria”, a declarat Leers.

intrebat daca se schima regulile jocului avand in vedere ca Romania si-a facut temele impuse de Schengen, demintarul olandez a spus: „Nici gand, nu vrem sa schimbam regulile jocului”.

„E vorba doar sa facem in asa fel incat Romania si Bulgaria sa transmita un mesaj de incredere generala restului de tari din Uniunea Europeana. Fiti siguri ca in tara mea, dar si in celelalte tari ale Uniunii exista o rezistenta mare fata de orice elemente care pot veni din exterior cu influente criminale. Trebuie deci sa fim siguri suta la suta ca tarile sunt pregatite sa combata aceste elemente criminale. Asadar, chiar daca astazi intr-adevar respectati criteriile Schengen, nu le indepliniti pe cele necesare pentru a combate coruptia si criminalitatea. Despre asta vorbim noi, deci nu-i vorba sa schimbam regulile. in plus, e si pentru binele vostru sa spunem O.K., deschidem granitele doar cand sunteti pregatiti. Daca o facem acum, va asigur ca o sa va treziti cu criminali din toate tarile dimprejur. Deci, fiti siguri ca puteti sa indepliniti aceste standarde foarte stricte si noi bineinteles trebuie sa va ajutam”, a continuat Leers.

Totodata, oficiaul olandez spune ca trebuie gasite cai pentru a stimula Guvernul sa implementeze o serie de mecanisme de control, pentru a-si ameliora legile, pentru a avea echipamentul bun, oamenii bine formati si necorupti, oameni care sa poata pune mana pe criminali.

„Vrem deci sa va ajutam s-o luati pe calea cea buna, ca sa indepliniti standardele bune. Ce faceti insa acum nu e suficient”, a precizat sursa citata.

Franta si Germania considera ca Romania si Bulgaria ar trebui primite in Schengen numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar.

Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului finlandez.

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here