O noua strategie de tip spaniol, pentru a mentinerea cheltuielilor sub control: bogatii sa plateasca serviciile din sistemul public de sanatate

0
577
doctor_diagnostic

doctor_diagnosticGuvernul de la Madrid ar putea impune spaniolilor bogati sa plateasca pentru serviciile primite in sistemul public de sanatate, confruntat cu datorii de 15 miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei, Luis de Guindos.

Spania analizeaza introducerea acestei masuri in contextul eforturilor de a demonstra pietelor financiare ca isi poate tine cheltuielile sub control .

Executivul a prezentat saptamana trecuta bugetul pentru anul in curs, cu reduceri de cheltuieli si cresteri de venituri insumand 27 miliarde de euro. Premierul Mariano Rajoy estimeaza ca pot fi obtinute economii de zece miliarde de euro din cheltuielile pentru sanatate si educatie.

„Trebuie sa taiem costurile fara rost, sa rationalizam domeniile care nu merg bine, pentru ca daca nu procedam astfel nu garantam sustenabilitatea sistemului”, a spus de Guindos intr-un interviu la postul de radio SFR.Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei isi controleaza bugetele pentru sanatate si educatie, iar, dupa ce anul trecut au depasit limitele, reformele sunt considerate esentiale pentru imbunatatirea situatiei fiscale a tarii.

Cheltuielile sistemului public de sanatate pe locuitor s-au situat la 3.067 de dolari in 2009, sub media de 3.361 de dolari a statelor din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

In timp ce majoritatea spaniolilor au asigurare privata de sanatate, pentru probleme majore de sanatate apeleaza la sistemul public.

„Trebuie sa initiem o dezbatere la nivelul guvernului central si al regiunilor despre gratuitatea serviciilor medicale pentru cineva care castiga 100.000 de euro”, a spus de Guindos.Spaniolii au acceptat masurile dure de austeritate adoptate pentru stabilizarea finantelor statului, dar reduceri de cheltuieli in domeniile sanatatii si educatiei ar declansa probabil noi proteste.

Reformele de pana acum s-au concentrat in mare parte pe sectorul bancar si piata muncii.

Costurile de imprumut ale Spaniei sunt in crestere puternica, in urma temerilor ca Madridul, care a depasit obiectivul de deficit bugetar pentru anul trecut si a obtinut concesii de la UE pentru anul acesta, se va confrunta cu probleme tot mai mari in privinta indatorarii, din cauza recesiunii tot mai puternice. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here