Numarul falimentelor va creste daca directorii vor raspunde in solidar pentru datorii la Fisc

0
810
declaratii-fisc

declaratii-fiscDirectorii companiilor vor solicita mai repede insolventa sau vor alege sa plateasca cu prioritate obligatiile la Fisc, daca prevederea prin care administratorii care nu cer insolventa vor raspunde in solidar pentru datoriile bugetare ale companiilor, potrivit avocatilor si patronatelor.

 

Administratorii care nu vor cere insolventa in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa, conform legii in vigoare, vor raspunde in solidar pentru plata datoriilor restante la buget ale companiilor in cauza, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind evaziunea.

„De ce sa raspunda administratorul de firma pentru insolventa? Cine va mai avea chef sa fie administrator, in conditiile acestea? Trebuie sa fii lovit in cap ca sa faci asta!”, a declarat agentiei MEDIAFAX Romulus Dascalu, presedintele asociatiei Garant, din care fac parte majoritatea jucatorilor din piata de bauturi spirtoase.

El crede ca o astfel de prevedere va duce la scaderea activitatii economice.

„Foarte multe firme isi vor muta afacerile din Romania catre alte tari”, a afirmat Dascalu.

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, a aratat ca ideea ca administratorii sa raspunda in solidar pentru plata datoriilor restante la buget ale companiilor in cauza a fost luata in calcul la initial la elaborarea legislatiei insolventei, dar s-a renuntat la ea.

„Vom ajunge o tara de insolventi. Se pune, de asemenea, problema daca o firma care are de recuperat de la stat un miliard de lei si are datorii la stat de 800 de milioane de lei este in insolventa. Pentru a elimina astfel de cazuri trebuie introduse criterii clare si termene ferme, legate de momentul in care este considerat ca a aparut starea de insolventa sau de nivelul datoriilor versus cel al creantelor”, a spus Parvan.

Alexandru Ambrozie, partener in cadrul casei de avocatura Popovici, Nitu si Asociatii, crede ca instituirea necircumstantiata a raspunderii solidare a administratorilor care nu au cerut deschiderea procedurii insolventei este o masura extrema, care nu va aduce beneficii semnificative statului, dar in schimb poate genera numeroase abuzuri.

„Mai mult, aceasta masura se inscrie in seria lunga a masurilor care pot determina un investitor sa se gandeasca foarte bine daca va demara sau mentine investitii in Romania, devenind din nefericire limpede ca a face afaceri in Romania devine din ce in ce mai periculos pentru investitorii onesti”, a adaugat el.

Robert Rosu, partener la casa de avocatura tuca, Zbarcea si Asociatii, apreciaza ca, la o prima vedere, scopul noilor norme este de a determina administratorii sa dispuna plata cu prioritate a creantelor bugetare, sub presiunea unei posibile angajari a raspunderii personale, nu pentu neplata datoriilor, ci pentru nedeclararea in termenul de 30 de zile a starii de insolventa.

„Din pacate, insa, proiectul de lege ar putea avea si efecte adverse, in sensul ca un numar mai mare de societati comerciale ar putea intra in insolventa, iar colectarea bugetara pe termen mediu si lung ar fi afectata. Totodata, practica va arata daca asociatii sau actionarii societatilor intrate in insolventa ar putea cere la randul lor angajarea raspunderii administratorilor pentru prejudiciile produse societatii, ca urmare a formularii cererii de insolventa, daca aceasta nu se impunea, in masura in care vor putea dovedi acest lucru.”, a mai spus el.

George Buruiana, directorul general al operatorului feroviar de marfa Servtrans, crede ca trebuie analizat un intreg lant al datoriilor pe care le au firmele, unele catre altele.

„De exemplu CET-urile au datorii la operatorii de transport. Noi avem datorii la CFR SA, iar ei au la stat. in situatia asta ce putem face? Daca cerem insolventa unuia altuia se opreste totul si asa CFR SA va avea si mai multe probleme daca nu mai are operatori care sa plateasca contractele”, a afirmat el.

Buruiana considera ca statul ar trebui sa initieze un circuit de compensari pe lantul respectiv, unde are si de incasat, si de platit.

„Are de platit compensatii la energie si sa culeaga taxele de la companii si poate opri acest lant foarte usor daca vrea. Nu CFR-ul este neaparat de vina pentru situatia in care se afla, ci si statul care nu stie sa administreze bine bugetul. Tot asa a fost facut responsabil si pasibil de dosar penal cel care nu plateste angajatiilor CAS-ul la stat. Pai CFR-urile sau Compania Huilei nu au mai platit de ani de zile si niciun director nu a patit nimic. Eu am intarziat cu o luna si imediat am fost chemat la Politie”, a mai spus directorul Servtrans.

Florian Gheorghe, avocat in cadrul casei de avocatura Gheorghe si Asociatii, afirma ca prin efectul acestei reglementari, Fiscul devine privilegiat fata de ceilalti creditori ai societatii.

„Echilibrul creat prin reglementarile privind insolventa, intre obligatiile fiscale si cele de alta natura, va fi distrus. Reactia administratorilor va fi de plata a obligatiilor fiscale, indiferent daca exista alte obligatii scadente inaintea acestora”, a spus Gheorghe.

El considera ca multi administratori vor renunta la aceasta calitate, pentru a nu-si asuma riscuri, iar altii, tot pentru a nu risca, vor fi tentati sa ceara mai usor insolventa.

„Efectul acestor prevederi va fi unul negativ. in primul rand, statul va deveni creditorul privilegiat al firmelor si, in al doilea rand, vor intra mai multe firme in faliment, fara sa aiba probleme foarte mari, iar activitatea comerciala se va reduce”, a adaugat Florian Gheorghe. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here