Noul tratat START interzice amplasarea armelor ofensive strategice in afara teritoriilor nationale

0
587
obama-rusia

obama-rusiaNoul tratat START, care va fi incheiat intre Rusia si Statele Unite, prevede interzicerea amplasarii de armament ofensiv strategic dincolo de teritoriile nationale, a anuntat, vineri, consilierul presedintelui rus, Serghei Prihodko, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.

 „Tratatul de reducere a armelor ofensive strategice (START) interzice amplasarea de armament ofensiv strategic in afara teritoriilor nationale”, a declarat Prihodko.

Potrivit normelor de drept international, aceasta interdictie nu vizeaza deplasarile de submarine, zborurile aeronavelor, acostarea submarinelor in porturile unor tari straine, precum si cooperarea cu tari terte, a adaugat el.

SUA si Rusia vor semna un nou tratat START, la 8 aprilie, la Praga

Rusia si Statele Unite au ajuns la un acord privind noul tratat de dezarmare START, care prevede limitarea la 1.550 a numarului de ogive nucleare si care va fi semnat la 8 aprilie, la Praga, de presedintii Barack Obama si Dmitri Medvedev, a anuntat vineri Casa Alba.

In cadrul unei conversatii telefonice, vineri dimineata, cei doi lideri, american si rus, „au convenit sa se intalneasca la Praga, in Cehia, joi, 8 aprilie, pentru a semna tratatul intre Statele Unite si Rusia privind masurile de reducere si limitare a numarului armelor strategice ofensive, «noul tratat START»”, a precizat presedintia americana intr-un comunicat.

„Acest acord istoric reprezinta un progres pentru securitatea celor doua tari si reafirma suprematia americana si rusa in domeniul securitatii nucleare si a neproliferarii la nivel mondial”, potrivit aceleiasi surse.

Acest nou tratat „va limita fortele nucleare americane si ruse in mod considerabil, sub pragul stabilit prin tratatul START semnat in 1991 si prin tratatul de la Moscova semnat in 2002”, a anuntat Casa Alba.

Conform acestui nou tratat, arsenalele nucleare ale celor doua tari vor fi limitate la 1.550 de ogive „cu 30 la suta mai putin decat limita maxima prevazuta in tratatul de la Moscova”, a precizat presedintia americana.

Presedintele american, Barack Obama, si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, intentionau sa incheie un nou acord START inainte de sfarsitul lui 2009, dar negocierile s-au prelungit. Semnat in 1991, START a condus la o reducere importanta a arsenalelor nucleare si a a impus controale intre cele doua state, fosti inamici in timpul Razboiului Rece.

Kremlinul confirma semnarea noului tratat START

Purtatoarea de cuvant a Kremlinului, Natalia Timakova, a confirmat vineri semnarea noului tratat de dezarmare nucleara START, la 8 aprilie, la Praga, dupa anuntul Washingtonului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here