SUA vor modifica modalitatea de verificare a pasagerilor curselor aeriene

0
628
verificare

verificareAdministratia Obama intentioneaza sa isi schimbe sistemul de selectare a pasagerilor curselor aeriene care trebuie verificati, folosind drept criterii nu doar nationalitatea, ci si informatiile pe care serviciile secrete le detin despre acestia, trasaturile fizice si tiparul calatoriilor lor.in urma atentatului

 esuat la bordul unui avion pe ruta Amsterdam-Detroit in ziua de Craciun, oficialii au hotarat rapid ca pasagerii provenind din 14 tari vor fi supusi unor verificari secundare. Aceste masuri au fost criticate ca discriminatorii si „excesiv de greoaie”, exercitandu-se presiuni pentru revizuirea acestei abordari, relateaza Washington Post.

Potrivit noului sistem, agentii de securitate vor opri pasageri pentru efectuarea unor verificari suplimentare doar daca acestia se potrivesc anumitor informatii pe care serviciile secrete le detin despre acestia.

Oficiali din cadrul administratiei au spus ca noul sistem va reduce „in mod semnificativ” numarul pasagerilor alesi pentru verificari suplimentare obligatorii, eliminand un numar important dintre cei alesi doar in baza nationalitatii lor.

De asemenea, acesta va extinde tipul de persoane vizate pentru verificari suplimentare, de la pasageri „dubiosi” provenind din cele 14 tari la orice pasager din lume, o masura care-i vizeaza, de asemenea, pe potentialii teroristi care cunosc lista acestor 14 tari.

Noile reglementari vor intra in vigoare din aceasta luna, a precizat inaltul oficial citat, admitand ca sistemul introdus in ianuarie prezinta „inconveniente serioase” pentru calatorii din cele 14 tari vizate. El a oferit ca exemplu un caz ipotetic pentru a ilustra cum va functiona noul sistem.

Daca un serviciu secret american afla ca un presupus terorist din Asia calatoreste in Orientul Mijlociu si cunoaste varsta aproximativa a suspectului, dar nu si numele sau seria pasaportului, aceste fragmente de informatie vor fi introduse intr-o baza de date si comunicate companiilor straine.

Personalul de securitate al acestor companii va primi instructiuni pentru a cauta persoane cu acele trasaturi, pe care le vor supune unor verificari suplimentare, a afirmat acest oficial, admitand ca in unele cazuri personalul in cauza va fi nevoit sa se bazeze pe propria judecata atunci cand analizeaza trasaturile listate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here