Noua dintre primele cincisprezece orase cu acces rapid internet de mare viteza se regasesc in Romania

0
778
fibra-internet

Noua dintre primele cincisprezece orase ce au acces la cel mai rapid internet de mare viteza se regasesc in Romania, insa autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia masuri pentru reducerea decalajului existent intre zonele urbane si rurale pe acest segment, a afirmat Elisabetta Capannelli, director de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, cu ocazia lansarii Raportului ‘Digital Dividends World Development 2016’, anunta Agerpres.

‘(…) Romania ar trebui sa reduca decalajul de internet de mare viteza si disparitatile dintre zonele urbane si rurale. Romania ocupa unul dintre primele locuri la nivel global in ceea ce priveste accesul la internet de mare viteza, avand valori mai bune decat Uniunea Europeana (UE). Noua dintre primele cincisprezece orase ce au acces la cel mai rapid internet de mare viteza se regasesc in Romania. Sectorul Tehnologiilor Informatiei si Comunicatiilor (TIC) poate deveni unul dintre factorii determinanti-cheie de crestere a economiei romanesti, daca oportunitatile furnizate de internetul de mare viteza sunt utilizate integral. Agenda Digitala este un domeniu important in ceea ce priveste angajamentul Bancii Mondiale in Romania. Una dintre constatarile-cheie, confirmate de catre raportul de anul acesta, este aceea ca disparitatile geografice si cele privind saracia sunt strans corelate cu modul in care tehnologia este utilizata la nivel national’, a spus Capannelli.

Oficialul Bancii Mondiale a mentionat, totodata, ca Romania se afla pe locul 23 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste conectivitatea, iar aproape jumatate dintre gospodarii nu au un abonament la o retea de internet de mare viteza.

‘(…) decalajul dintre numarul de conexiuni la internet din zonele rurale comparativ cu zonele urbane ramane in continuare mare. Romania ocupa locul 23 la nivelul UE in ceea ce priveste conectivitatea. 11% dintre gospodariile din Romania nu beneficiaza de acoperire cu retea fixa de internet de mare viteza si aproape jumatate dintre gospodarii nu au un abonament la o retea de internet de mare viteza. Strategia Guvernului este aceea ca acoperirea cu internet de mare viteza sa creasca de la 90% la 97% (valoarea UE28), iar nivelul de penetrare al gospodariilor din zonele rurale sa aiba o crestere de la 55% la 70% (valoare UE28). in urmatorii cinci ani, peste 3,4 milioane de gospodarii trebuie sa fie conectate la reteaua de internet de mare viteza, pentru a obtine acoperirea universala (…)’, a afirmat Elisabetta Capannelli.

Potrivit directorului de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, potentialul capitalului uman in domeniul IT din Romania este extrem de ridicat, cu toate acestea eforturile de extindere a serviciilor de eGuvernare dedicate cetatenilor, cat si operatorilor economici, trebuie amplificate.

‘Limba romana este cea de-a doua cea mai vorbita limba in birourile Microsoft la nivel global, iar specialistii romani in domeniul Tehnologiei Informatiei (IT) sunt printre cei mai buni in cadrul tuturor companiilor IT mari la nivel global. O parte dintre cele mai populare aplicatii de pe telefoanele noastre mobile sunt dezvoltate de ingineri romani. Potentialul capitalului uman din aceasta tara este extrem de ridicat. Totusi, paradoxul este acela ca Romania are cel mai scazut procentaj de utilizatori constanti de internet la nivelul UE (48%), iar 39% din populatia romana nu a utilizat niciodata internetul, media UE fiind de 18% (…) Competentele digitale sunt necesare pentru fiecare tip de forta de munca din Romania, iar lipsa acestora reprezinta o bariera importanta in calea dezvoltarii economice (…) Romania trebuie sa amplifice eforturile de extindere a serviciilor de eGuvernare dedicate cetatenilor, cat si operatorilor economici. Romania a inregistrat progrese in anumite domenii ale serviciilor de eGuvernare dedicate operatorilor economici’, a subliniat Capannelli.

Aceasta a dat ca exemplu initiativei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) privind simplificarea platii impozitelor, precum si aplicatia eReteta, prin intermediul careia 60% dintre medicii de familie transfera retetele farmacistilor in format electronic, Romania ocupand locul 7 la nivelul statelor UE datorita acestui tip de serviciu.

‘Totusi, per total, disponibilitatea serviciilor de eGuvernare are cel mai scazut nivel din UE. Serviciile publice online – precum registrul online al starii civile si baza de date de carduri de identitate ale cetatenilor – ar putea fi un instrument eficient pentru reducerea costurilor suportate de administratia publica si ar genera beneficii de eficientizare atat pentru intreprinderi, cat si pentru cetateni. Pentru ca acest lucru sa aiba loc, Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania (SNADR) are o serie de obiective referitoare la astfel de evenimente de viata. Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala doreste sa dezvolte o serie de servicii electronice pentru cetateni si operatorii economici. Cred ca un domeniu-cheie ce trebuie sa fie abordat este interoperabilitatea sistemelor IT la nivelul Guvernului, in vederea obtinerii unei arhitecturi IT eficiente’, a precizat oficialul Bancii Mondiale.

Banca Mondiala a lansat, in data de 9 februarie, Raportul ‘Digital Dividends World Development 2016’, document din care reiese faptul ca numarul utilizatorilor de internet la nivel mondial ajunsese, la finele anului 2015, la aproximativ 3,2 miliarde, triplu fata de cifrele inregistrate in ultimul deceniu.

Aceeasi statistica arata ca aproape 60% din populatia lumii este off-line si nu poate participa activ la economia digitala. in plus, per ansamblu, 6 miliarde de oameni nu au acces la o conexiune de internet de mare viteza, aproximativ 4 miliarde nu au acces la o conexiune internet si circa doua miliarde de oameni nu detin un telefon mobil.

Pe de alta parte, in multe dintre gospodariile din tarile in curs de dezvoltare exista un telefon mobil, dar membrii gospodariei nu au acces la electricitate sau la apa potabila. De asemenea, aproape 70% dintre gospodariile aflate in una dintre ultimele cinci tari la nivel mondial privind gradul de dezvoltare economica sunt in aceeasi situatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here