Noua Casă, un atu pentru tinerii din marile orașe care vor apartamente noi. Aspectul de care depinde impactul său asupra pieței

0
1790

Noua Casă este un program bun, care vine în întâmpinarea tinerilor din marile orașe și are inclusiv capacitatea de a-i scoate din starea de așteptare pe cei care au devenit mai temători în ultimele luni, pe fondul situației generate de pandemie. Important este ca accesarea lui să fie cât mai facilă, este de părere Toni Ehling, Business Development Consultant pentru proiectul XCity Towers, dezvoltat de Wallberg Properties la Timișoara.

„Să luăm, de exemplu, un cuplu tânăr care locuiește într-un oraș mare. Unul dintre soți lucrează la o multinațională, celălalt lucrează în sectorul bugetar sau amândoi în sectorul bugetar sau privat. Au un copil sau își doresc să aibă, în viitorul apropiat, un copil. Nivelul de venituri al acestei familii o poziționează în clasa medie. Sunt departe de a fi niște oameni cu bani, dar nu sunt nici în categoria socială. De ce acești tineri să fie forțați să cumpere prin acest program guvernamental o locuință mică, poate într-un bloc vechi, când ei se califică la o rată de credit care să le permită accesul la o locuință mai generoasă, mai aproape de nevoia familiei lor”, a declarat Toni Ehling în cadrul emisiunii imoExpert.

În opinia sa, vechile versiuni ale programului aduceau disproporții între orașele mari din țară, care sunt și poli economici importanți, și orașele mai mici.

„Orașe importante ca București, Cluj, Constanța, Brașov sau Iași sunt cele care atrag ca un magnet forța de muncă. Cu 70.000 de euro într-un astfel de oraș mare nu poți spera la o locuință cu 3 camere, nici măcar într-un bloc vechi”, a mai adăugat el.

„Tinerii vor apartamente noi, nu vor apartamente în blocuri vechi și asta nu doar pentru că vor

să aibă nou, să nu mai fi locuit cineva înainte și să nu mai fie nevoiți să facă renovări, ci pentru că apartamentele noi oferă un alt fel de confort, alt concept de locuire, un alt layout, un alt design”, a ținut Ehling să mai menționeze.

Reprezentantul XCity Towers consideră, totodată, că pentru tineri ideea de comunitate pe care o pot obține într-un ansamblu rezidențial nou construit este extrem de valoroasă.

„Programul Noua Casă este un program bun, totul este ca accesarea lui de către tineri să fie facilă. De acest aspect depinde impactul său asupra pieței imobiliare și mă refer aici, în primul rând, la creșterea ponderii acestui gen de tranzacții (n.r. cu locuințe noi) în contextul global al tranzacțiilor pe credit”, a explicat Toni Ehling, prezent la emisiunea imoExpert, adăugând că inițitiva are, de asemenea, capacitatea de a „scoate din inerție persoanele nehotărâte, temătoare, care au nevoie de o locuință, însă în această perioadă se tem să facă un pas pe termen scurt”.

Principalele schimbări aduse de Noua Casă

Noua Casă ar putea fi funcțional la nivelul pieței de la mijlocul acestei luni, potrivit declarațiilor

făcute de președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Pentru a putea accesa programul o persoană trebuie să îndeplinească trei criterii:

  • la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie c
    • ă nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafață utilă mai mică de 50 de mp
    • achiziționează o singură locuință printr-un credit acordat și garantat în condiții programului
    • are calitate de împrumutat în raport cu finanțatorul.

    Prin programul Noua Casă poți să accesezi diverse tipuri de credite, în funcție de locuința pe care vrei să o cumperi:

    • credit pentru achiziția unei locuințe noi de maximum 140.000 de euro, echivalent în lei compus din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de cel mult 119.000 de euro, echivalent în lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea este garantată de stat în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate, și acoperă maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare.

    Aici trebuie făcută, însă, o mențiune. În categoria locuințelor noi sunt asimilate și cele supuse unor lucrări de consolidare sau reducere a riscului seismic în ultimii cinci ani.

    • creditul acordat pentru celelalte tipuri de locuințe de cel mult 70.000 de euro, echivalent în lei compus din finanțarea acordată de bancă, în valoare de maximum 66.500 de euro, echivalent în lei și avansul plătit de beneficiar. Finanțarea este garantată de stat în procent de maximum 50% din valoarea creditului, și acoperă cel mult 95% din prețul de achiziție.

    Avansul va fi diferențiat, în funcție de tipul de locuință pentru care optează cumpărătorul, astfel:

    • minimum 15% din prețul de achiziție pentru locuințele noi/consolidate
    • minimum 5% din prețul de achiziție pentru celelalte categorii de locuințe.

      Written by

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here