Noaptea Muzeelor a adunat aproximativ 100.000 vizitatori. Afla care a fost cel mai atractiv muzeu din Bucuresti!

0
662
muzeul-grigore-antipa-bucuresti-arhivafoto

muzeul-grigore-antipa-bucuresti-arhivafotoCirca 100.000 de persoane au vizitat principalele muzee si institutii culturale implicate in programul Noaptea Muzeelor, iar Muzeul Antipa a fost cel mai cautat de publicul larg, expozitiile sale fiind admirate de circa 21.600 persoane, potrivit unui bilant provizoriu al evenimentului.

Potrivit primelor rezultate, Noaptea Muzeelor 2012 a avut un succes surprinzator de mare – tinand cont de conditiile meteorologice care pareau a dezarma atat muzeele, cat si potentialii vizitatori, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Retelei Nationale a Muzeelor din Romania (RNMR), care a coordonat desfasurarea programului Noaptea Muzeelor.

Astfel, desi activitatile in aer liber au fost mai vulnerabile, uneori fiind necesara transferarea acestora in interior, muzeele si publicul au invins vremea neprielnica. in acest sens, Muzeul Bellu a atras 10.000 vizitatori, iar Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” – 2.400 (cu programul „Dimineata Muzeului”, desfasurat sambata dimineata).

in Bucuresti, publicul curios sa descopere Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a asteptat plin de intelegere pentru a putea intra in muzeu. Desi ora de intrare a ultimului vizitator trebuia sa fie 24.00, programul s-a prelungit pentru a permite accesul tuturor vizitatorilor rabdatori. in cele din urma, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a fost admirat de un numar total de 21.600 de persoane.

Muzeele care s-au alaturat Noptii Muzeelor inca de la primele editii ale evenimentului in Romania au avut, de asemenea, un mare succes la public: Muzeul National al Aviatiei Romane (8.406 vizitatori), Muzeul National de Arta al Romaniei (13.150 vizitatori), Muzeul National de Istorie a Romaniei (13.000 vizitatori), Muzeul National de Geologie (aproximativ 5.000 vizitatori), Muzeul National „George Enescu” (10.078 vizitatori – inclusiv la Casa memoriala „George Enescu” din Sinaia), Muzeul National al taranului Roman (aproximativ 5.000 vizitatori).

Pe de alta parte, Muzeul National al Pompierilor – Foisorul de Foc, care a participat anul acesta pentru prima data la Noaptea Muzeelor, a atras peste 3.000 persoane.

Muzeul National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, caruia vizitatorii pasionati de domeniul tehnic i-au simtit lipsa la editia de anul trecut, a atras 3.278 de persoane cu programul „stiinta o ia razna la miezul noptii”. De asemenea, Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Furnica-Minovici a atras aproximativ 1.000 persoane.

si organizatiile culturale care s-au alaturat evenimentului au avut un numar mare de vizitatori. Universitatea „Spiru Haret” a fost vizitata, in premiera, de aproximativ 650 de persoane, Centrul Cultural Art Society a atras 600 de vizitatori, iar Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” – 1.500 de vizitatori.

Muzeele si organizatiile care au transmis pana in acest moment la Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania numarul de vizitatori de la Noaptea Muzeelor, reprezentand jumatate dintre organizatiile participante la al patrulea circuit pentru publicul bucurestean, insumeaza aproximativ 100.000 vizitatori. tinand cont de aceste rezultate partiale, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania estimeaza ca numarul total al beneficiarilor evenimentului din Bucuresti va depasi recordul de 150.000 de intrari inregistrat la Noaptea Muzeelor din 2011.

Pe de alta parte, potrivit RNMR, Noaptea Muzeelor 2012 a fost un succes si la Cluj. Evenimentul a fost sarbatorit atat de muzee, cat si de alte organizatii cu profil cultural, iar numarul total de vizitatori a fost de aproximativ 50.000.

Muzeul de Arta Cluj-Napoca a atras 12.000 de vizitatori (dintre care 70% tineri), Muzeul Etnografic al Transilvaniei – 15.241 (70% tineri), Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – 6.472 (cu o expozitie temporara in Turnul Croitorilor, care a atras 2.722 vizitatori, si cu Colectia de Istorie a Farmaciei, vizitata de 3.750 de persoane), Muzeele Universitatii „Babes-Bolyai” – 4.900 vizitatori in doua dintre cele patru departamente (Muzeul de Mineralogie – 2.450 de vizitatori, din care 65% tineri, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie – 2.450 de vizitatori, din care 65% tineri).

Centrul Cultural „Petre tutea” a avut 1.400 de participanti si, in premiera, Centrul Virtus Antiqua – 800 de vizitatori (dintre care 200 sub 16 ani).Acestora li se adauga vizitatorii de la Muzeul Municipal Dej – 600 de vizitatori (65% tineri) si, din nou in premiera, cei de la Galeria Frezia Dej – 200 de vizitatori (70% tineri).

Potrivit RNMR, si in restul oraselor tarii Noaptea Muzeelor a avut impact. Astfel, Muzeul Brailei a atras un total de 3.161 vizitatori.

Bucurestenii au dovedit inca o data ca le place distractia organizata, oamenii luand cu asalt, cu prilejul Noptii Muzeelor, expozitiile de la Muzeul Antipa, MNAR, MNIR, dar si institutii care pot fi vizitate gratuit tot timpul anului, ca Muzeul Aviatiei si cimitirul Bellu.

Desi ziua de sambata nu dadea multe sanse de reusita editiei din acest an a programului Noaptea Muzeelor, din cauza ploii puternice si frigului care cuprinsesera Capitala, bucurestenii au avut noroc, cerul luminandu-se inspre seara, parca pentru a le da ocazia sa umple strazile orasului intr-un du-te – vino intre cele 27 de muzee si institutii de cultura care si-au deschis portile gratuit pentru public pentru o noapte.Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se afla deja la a opta editie si este sarbatorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din Romania. Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel international, coordonand desfasurarea Noptii Muzeelor in tara.

Muzee din peste 30 de orase din tara (Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Botosani, Bran, Brasov, Braila, Bucuresti, Caransebes, Constanta, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galati, Giurgiu, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Targoviste, Targu-Jiu, Tirgu-Mures si Turda) si-au asteptat vizitatorii sambata in nocturna.

Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai – Ziua Internationala a Muzeelor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here