"Frica si durere" sunt cuvintele care caracterizeaza populatia din regiunea Ferrara, din Italia, dupa ce a fost lovita de cutremur

0
761
italia-cutremur

italia-cutremurRamasi fara locuinte sau prea speriati sa se mai intoarca acasa, supravietuitorii seismului care a provocat moartea a sase persoane in regiunea italiana Ferrara s-au trezit luni dimineata, pe ploaie, dupa ce au petrecut noaptea de duminica spre luni in refugii improvizate.

Sute de persoane si-au petrecut noaptea in masinile lor, in parcari ale unor supermarketuri sau in piete, cat mai departe posibil de orice imobil, de teama ca s-ar putea prabusi zidurile.

Alte persoane au fost gazduite in centre de primire improvizate.

Peste 100 de persoane au petrecut noaptea de duminica spre luni in gimnaziul din Sant’Agostino, langa orasul Ferrara (nord-est), unde Protectia Civila a instalat duminica seara zeci de paturi, scaune si mese, dar si un grup electrogen.Alte persoane au fost instalate in corturi uriase de culoarea albastra apartinand Crucii Rosii.

In total, a fost necesar sa fie evacuate aproximativ 3.000 de persoane, a anuntat Protectia Civila.

In cursul noptii de duminica spre luni au fost resimtite nu mai putin de 24 de replici, dintre care patru cu magnitudinea de peste 3.

Dupa rafalele puternice de vant si ploaia din cursul noptii, vremea rea s-a mai ameliorat putin, inca luni dimineata ploua in continuare in toata regiunea afectata, punand la grea incercare cladiri ale caror acoperisuri au fost avariate de cutremur, in special biserici, deosebit de afectate.

O fotografie cu Turnul Ceasului din Sant’Agostino, crapat in doua pe toata lungimea, era publicata pe prima pagina a tuturor cotidienelor italiene, sub titluri despre „frica si durere” sau „noapte de cosmar”. Puternic avariat, turnul s-a prabusit de tot in urma unei noi miscari seismice, duminica.

Cutremurul cu magnitudinea 6 a fost inregistrat de catre Institutul national italian de geofizica duminica, la ora locala 4.04 (5.04, ora Romaniei). Acesta s-a produs la 5,1 kilometri adancime. Epicentrul a fost localizat la Finale Emilia, o localitate situata la aproximativ 36 de kilometri nord de Bologna.

Seismul a provocat moartea a sase persoane, si anume patru muncitori care lucrau in tura de noapte in uzine si doua femei – o centenara care a fost gasita sub daramaturile casei sale izolate si o cetateana germana, in varsta de 37 de ani, careia i s-a facut rau din cauza angoasei, in momentul cutremurului.

Seful Guvernului italian Mario Monti a hotarat sa se intoarca mai repede de la summitul NATO, el urmand sa soseasca luni in Italia, dur afectata la sfarsitul saptamanii de cutremur, dar si de un atentat, la Brindisi (sud), in care a fost ucisa o eleva de liceu in varsta de 16 ani.

Sosirea lui Monti in tara este prevazuta luni la pranz. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here